Καστελόριζο: ελληνοτουρκικός αγώνας κολύμβησης

Αγώνες κολύμβησης μεταξύ της επαρχίας Kaş της Aττάλειας της Τουρκίας  και του Καστελόριζου γίνονται σήμερα – για 9η φορά φέτος –  στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τέχνης της ευρύτερης περιοχής Λικύας-Κας της γειτονικής χώρας.

Οι αθλητές από την πλευρά της Τουρκίας  συγκεντρώθηκαν το πρωί στο λιμάνι του Kaş και μεταφέρθηκαν με πλοία στο ελληνικό νησί. Όπως μετέδωσε η τουρκική TV sτον αγώνα συμμετείχαν 198 κολυμβητές –  ανάμεσα τους 33 γυναίκες και 6 ξένοι-  τους οποίους υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, κ.Γιώργος Αχλαδιώτης. Δεν αναφ’ερθηκε ποσοι Ελληνες είχαν δηλώσει συμμετοχή

Ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης Kaş, κ.Abdullah Gültekin, στις δηλώσεις κατά την  εκκίνηση είπε ότι ο αγώνας κολύμβησης είναι σημαντικός για την ενίσχυση της  φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Ο Gültekin υπενθύμισε επίσης ότι  το Kaş και το Καστελόριζο.είναι αδελφοποιημένες πόλεις«Εύχομαι η αδελφοσύνη και η φιλία μας να συνεχιστεί για πάντα», είπε ο δήμαρχος του Kaş.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, κ. Γιώργος Αχλαδιώτης, σημείωσε ότι είναι το φεστιβάλ είναι σημαντικό για την προσέγγιση των δυο λαών.Ο κ. Αχλαδιώτης ανέφερε τα παρακάτω:«Εμείς θέλουμε μόνο την αδελφοσύνη και την φιλία. Επιθυμούμε να προχωρήσει παραπέρα η φιλία αυτή. Κανείς δεν μπορεί να την χαλάσει.»
Η απόσταση  ανάμεσα στο Καστελόριζο και το Kaş είναι 7,5 χιλ..

Ο περυσινός αγωνας

Πέρυσι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 215 κολυμβητές εκ των οποίων 23 γυναίκες και πρώτος βγήκε ο Μπαχαντίρ Ταμά από την Κων/λη με χρόνο 1ώρα και 45 λεπτά. Μεταξύ των 9 αθλητών (φωτογραφια) από την Ελλάδα ήταν και η  κολυμβήτρια Μαρία  Ντοβέλου από την Ρόδο που ήρθε 1η στην κατηγορία της ανάμεσα σε 40 αθλήτριες από την Τουρκία, διανύοντας την απόσταση σε χρόνο 2 ωρών και 18 λεπτών.