OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Les Echos»: Kίνδυνος υπερθέρμανσης για την τουρκική οικονομία

02/04/2018 - 12:42
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας έφθασε το 7,4% πέρυσι. Αλλά το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το αυξημένο επίπεδο του πληθωρισμού δημιουργούν ανησυχία, σημείωνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραλείψει να παρουσιάσει ως τρόπαιο. Η Τουρκία κατέγραψε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 7,4% σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Μια επίδοση πολύ καλύτερα από αυτή του 2016 (3,2%) που σημαδεύθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος, τις μαζικές εκκαθαρίσεις και μια σειρά επιθέσεων που οδήγησαν σε βουτιά (-30%) τα τουριστικά έσοδα.Το τελευταίο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 7,3% – το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 (G20). Μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 11,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναθεωρήθηκαν επί τω βελτίω.

Συγκρίσιμη με την Κίνα και την Ινδία

«Η ανάπτυξη κατά 7,4% τοποθετεί την Τουρκία πολύ πάνω από τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και, υποθέτω, στην ίδια στρατόσφαιρα με την Κίνα και την Ινδία», σχολιάζει ο οικονομολόγος Τίμοθι Ας σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Κίνα και η Ινδία κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 6,9% και 7,1% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η πολιτική μακροημέρευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον Μάρτιο γιόρτασε τα 15 του χρόνια στην εξουσία, ανέκαθεν στηριζόταν στις οικονομικές του επιτυχίες. Η αυταρχική του στάση, ωστόσο, τον έχει αποξενώσει από ένα μέρος του πληθυσμού, έχει επιβραδύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχει πλήξει τον ενθουσιασμό των ξένων επενδυτών τα τελευταία χρόνια.

Για να διατηρηθεί η ανάπτυξη μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον Απρίλιο του 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφάρμοσε, αυτούς τους τελευταίους μήνες, μια πολιτική δημοσιονομικής τόνωσης, επεκτείνοντας σημαντικά το ταμείο εγγυήσεων των τραπεζικών πιστώσεων και αυξάνοντας τους μισθούς. Παράλληλα, ακολούθησε μια πολιτική σημαντικών έργων.

Το αποτέλεσμα; Η εγχώρια κατανάλωση (+7,4%) οδήγησε στην ανάπτυξη. Ο τομέας υπηρεσιών (+10,7%), η μεταποιητική βιομηχανία (+9,2%) και οι κατασκευές και τα δημόσια έργα (+8,9%) αποτέλεσαν επίσης κινητήριους παράγοντες της ανάπτυξης.

Επιβράδυνση ενόψει

Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα δεν είναι το ίδιο ρόδινη. Ο πληθωρισμός είναι δύο φορές πιο αυξημένος από τοn στόχο της κεντρικής τράπεζας (10,26% τον Φεβρουάριο).Το τουρκικό νόμισμα έχει επίσης υποτιμηθεί σε σχέση με το δολάριο το 2017. «Ο συνδυασμός μιας ισχυρής και μη ισορροπημένης ανάπτυξης και ενός αυξημένου πληθωρισμού δημιουργεί κινδύνους για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας» προέβλεψε η Capital Economics.

Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, αναμένεται επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας. Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs επίσης προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2018. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Related Posts

Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

26/12/2025 - 14:16
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Διεθνής εναέριος χώρος» και επιστροφή στις προκλήσεις: Γιατί η Τουρκία ξανανοίγει το μέτωπο του Αιγαίου

26/12/2025 - 07:54
Αιγαίο - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητική δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: «Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο φταίει η προσέγγιση της Ελλάδας»

25/12/2025 - 21:57

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Ελένη Παπαδοπούλου: Η παρατηρητικότητα ενός πυροσβέστη, η απουσία του γιου από την κηδεία και το σπίτι στο Κολωνάκι

To Cinobo φέρει 8 feelgood ταινίες και μια σειρά για να περάσουμε τις γιορτές στο σπίτι

Άρης Μουγκοπέτρος: Η γυναίκα του ζητούσε 700 ευρώ για να βλέπει τα παιδιά του, αποκαλύπτει συγγενικό του πρόσωπο

Η Ιουλία Καλλιμάνη έδωσε εξηγήσεις για το νέο περιστατικό με τα «γαλλικά»: Θα ήθελα να εκφράσω την ενόχλησή μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert