AΝΑΛΥΣΗ: Με δυο τζαμιά Ο Ερντογάν «ανατρέπει» το κεμαλικό καθεστώς.

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Και τώρα η σειρά ήρθε στα σύμβολα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να επιδείξει την κυριαρχία του , και τα «νέο-Οθωμανικά» του ονειρα είναι έτοιμος να κατασκευάσει δυο τεμένη τα οποία φαίνεται πως θα δείξουν την ανατροπή του παλιού κεμαλικού καθεστώτος, όπως τουλάχιστον το ξέραμε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ηδη εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ανακοινώσει την κατασκευή τεμένους στο όρος Τσάμλιτζα στην ασιατική όχθη της Κωνσταντινούπολης. Το συγκεκριμένο τζαμί θα είναι τεραστίων διαστάσεων και πραγματικός στόχος φαίνεται πως είναι , να είναι ορατό από παντού. Απέναντι απο την Αγία Σοφία.

Άλλο ένα σχέδιο που φαίνεται πως θα προκαλέσει αντιδράσεις , είναι η κατασκευή τζαμί στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ήδη ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θέλει να γίνει άμεσα η κατασκευή του.  Η συγκεκριμένη πλατεία έχει τεράστιο συμβολισμό. Εκεί βρίσκεται μόνο ένα μεγάλο άγαλμα του Κεμάλ, του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας. Ενώ σε όλο το Πέρα υπάρχουν πολλές εκκλησίες αλλά μικρά τζαμιά, όχι όμως πάνω στην πλατεία. Εκεί υπάρχει η Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Ο Κεμάλ και οι θεματοφύλακες του Κεμαλικού κράτους, οι στρατηγοί, δεν επέτρεψαν ποτέ την κατασκευή τζαμιού στην πλατεία αυτή. Η κατασκευή του , θα σηματοδοτούσε τη στροφή προς τη θρησκεία, στο Ισλάμ κάτι που ήταν αντίθετο με το «κοσμικό κράτος» των στρατηγών.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος το 1994 είχε αναφέρει το θέμα για την κατασκευή του τζαμιού στο Ταξίμ αλλά το θέμα αυτό ήταν ένας από τους λόγους που προέβαλλαν οι στρατιωτικοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Ερμπακάν το 1997. 
Η συντηρητική πτέρυγα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ρίζες από τα παλιά φιλο-ισλαμικά κόμματα εδώ και δεκαετίες απαιτεί «τζαμί στο Ταξίμ».

Τώρα ο Ερντογάν έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό. Δεν είναι τυχαίο πως ο τούρκος πρωθυπουργός επιλέγει την κατασκευή αυτών των τζαμιών «συμβόλων» στην Κωνσταντινούπολη και δεν κάνει κάτι παρόμοιο στην Άγκυρα, εκεί είναι η πόλη που επέλεξε ως πρωτεύουσα ο Κεμάλ.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ο Ερντογάν σχεδόν με κάθε ευκαιρία και σε όλες τις αργίες πάει στο σπίτι του στην Ασιατική πλευρά της πόλης. Τα «αυτοκρατορικά»όνειρα του Ερντογάν , ταιριάζουν περισσότερο με την Κωνσταντινούπολη, άλλο ένα σύμβολο του νέου καθεστώτος που θέλει να φέρει ο Ερντογάν. Το κάνει αργά αλλά σταθερά.

Μην ξεχνάμε πως όταν οι αμερικανοί εισέβαλλαν στην Βαγδάτη , πριν κάνουν οτιδήποτε κατεδάφισαν το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεϊν, κάποτε τα σύμβολα έχουν μεγαλύτερη αξία από τις πράξεις. Και αυτό ο Ερντογάν φαίνεται πως το γνωρίζει καλά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O αρχαίος μαίανδρος και η σβάστικα.Αλήθειες,ψέμματα και εκμετάλλευση


«Περιμένουμε την βοήθεια της Τουρκίας για το τζαμί στη Ρόδο!»

Η οικονομική κρίση «γκρέμισε» το τέμενος της Αθήνας!