OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Δεν λύθηκαν δια μαγείας τα προβλήματα με την Τουρκία αλλά υπάρχει διάθεση για συνεργασία»

12/07/2023 - 16:29
Μητσοτάκης
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε, νωρίτερα σήμερα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους, σχετικά με τις εξελίξεις στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του NATO.

«Μετά τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, όπου η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να βοηθήσει, υπάρχει μια διάθεση να χτίσουμε ένα θετικό κλίμα. Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε τη διάθεση να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις και να προχωρήσουμε με έναν νέο οδικό χάρτη. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις σχέσεις μας. Όπως ανακοινώθηκε, συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη με μία θετική ατζέντα».

«Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα δια μαγείας», τόνισε ο πρωθυπουργός, «αλλά δείχνει την διάθεση της επαναπροσέγγισης από μια θετική σκοπιά».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας @RTErdogan. Είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες, να έχει συνέχεια και συνέπεια. #NATOSummit https://t.co/NqMpjG5M7S pic.twitter.com/awn0RmDfG1

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 12, 2023

Οι τρεις άξονες για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «το πλαίσιο που οραματίζομαι για καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερες δίαυλος είναι τα ΜΟΕ που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».

«Είναι προφανές ότι μια βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας σχετίζεται με την άποψη που έχουν Αθήνα και Λευκωσία. Εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία να είναι κάθετα απέναντι στην Δύση. Το όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των πολυμερών σχημάτων. Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεών του. Είναι μια στροφή αλλά έχω την υποχρέωση να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ειλικρινής η νέα στάση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν.

«Δεν ξεχνάμε όσα έγιναν εδώ και 4 χρόνια»

Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών. Δεν λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα ούτε μπορούμε να μιλήσουμε για μια διαφορετική ημέρα γιατί δεν ξεχνάμε όσα έγιναν εδώ και 4 χρόνια. Το χρωστάμε στους λαούς μας να προσπαθήσουμε έστω και αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Να μην είμαστε σε καθεστώς έντασης, να μην είμαστε στα κόκκινα να το πω σωστά.

Για το αν ο Ερντογάν του έθεσε το θέμα των εξοπλισμών της Ελλάδας, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν τέθηκε γιατί δεν μπορούσε να τεθεί. «Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είναι δρομολογημένο και δεν επιδέχεται ουσιαστικών τροποποιήσεων αλλά συνεισφέρει και στο ΝΑΤΟ και στην αυτονομία της Ευρώπης».

Επίσης, όσον αφορά για το αν τέθηκε το ζήτημα της Θράκης στη συνάντηση με τον Ερντογάν, απάντησε ότι φυσικά και έθεσε το ζήτημα, ωστόσο δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογ του, Έντι Ράμα και δήλωσε ότι έθεσε το θέμα του φυλακισμένου δημάρχου της Χειμμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. «Αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια χώρα που έχει θέσει το κράτος δικαίου στην προμετωπίδα του, σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό».

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τα F-16

Για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας τόνισε ότι είναι ισχυρότερες παρά ποτέ. «Μίλησα με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου. «Επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και μπορώ να πω ότι εκτιμώ ότι στα πλαίσια της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε σύντομα θετικές ειδήσεις για το πώς προτίθενται να ενισχύσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

Τέλος, για τα F-16 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η στάση του Κογκρέσου είναι γνωστή και απομένει να δούμε πως θα διατυπωθεί το αίτημα. «Είναι κοινός τόπος όλων ο τρόπος που θα διατυπωθεί».

Με πληροφορίες από: ertnews, Newsit

Tags: NATOΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΜΟΕΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

12/03/2026 - 18:15

Διαβάστε Επίσης

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε βιομηχανία όπλων που συνδέεται με την ισραηλινή Elbit Systems

Ιρανικός πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον του Λιβάνου – Καταρρίφθηκε από αμερικανικό αντιτορπιλικό

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

Τρεις τραυματίες στο Ισραήλ και ένας νεκρός στο Μπαχρέιν μετά από νέες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Λβιβ: Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης – Η στιγμή που drone πέφτει σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς [vid]

To Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου

Ιράν: Σκληραίνει την στάση του ενόψει συνομιλιών για τερματισμό του πολέμου

Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε βενζινάδικα που ανήκουν στην Χεζμπολάχ – Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις [vid]

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Βασίλης Λαζαρίδης: Ο πατέρας μου με λάτρευε, όταν έμαθα για τον θάνατό του κλείστηκα στο δωμάτιό μου και σπάραζα για ώρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert