Μητσοτάκης: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία – Θα λύσουμε τα προβλήματά μας μετά τις εκλογές»

Ο πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις εκλογές θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους, κατά την διάρκεια της συζήτησής του με τον Fareed Zakaria, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο κ.Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ενέργεια και το μεταναστευτικό.

Σε ερώτηση για το Καστελόριζο και για το αν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όχι δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία χρόνια. Το Καστελόριζο είναι ένα όμορφο νησί και είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν».

«Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν ώριμοι ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ωστόσο για να συζητήσουμε με την Τουρκία πρέπει να συμφωνήσουμε στα βασικά. Πρώτον, ότι θα λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το διεθνές δίκαιο, δεύτερον ότι δεν πρέπει να απειλείς τους γείτονές σου, τρίτον ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και τέλος να μην εργαλειοποιεούνται τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

«Δεν είναι απίθανο να μιλήσω με τον Ερντογάν και να βρούμε μια λύση»

«Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές -που είναι ενδιαφέρον ότι μάλλον θα γίνουν την ίδια στιγμή και στις δυο χώρες και δεν ξέρω τι κυβέρνηση θα προκύψει- υπάρχει τρόπος να μειωθεί η ένταση και στις δυο χώρες. Ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Ερντογάν και είχαμε δύσκολες στιγμές αλλά δεν θεωρώ ότι είναι απίθανο να βρούμε λύση».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της κυριαρχίας των νησιών ή την υπογραφή του τουρκολυβικού μνημονίου που αμφισβητεί το δικαίωμα θαλασσίων ζωνών στην Κρήτη.

Τόνισε ακόμα ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία και σημείωσε ότι δεν ακολουθεί όσα αποφασίζουν οι άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη τη συζήτηση: