Νταβούτογλου στην ΜΙΤ: Η πληροφορία το σημαντικότερο όπλο του 21ου αιώνα

Και την δομή του Εθνικού Οργανισμού Μυστικών Πληροφοριών , της γνωστής MΙT, θέλει να αλλάξει ο νέος Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Α.Νταβούτογλου, που δήλωσε »θα δώσουμε κάθε στήριξη για την αναδόμηση της δομής των μυστικών υπηρεσιών».

Ο κ. Νταβούτογλου επισκέφτηκε την MΙT, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επισκέψεων που πραγματοποιεί στις κρατικές υπηρεσίες και απαντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Περιγράφοντας αναλυτικά την πραγματικότητα -όπως την βλέπει η τουρκική κυβέρνηση -πάνω στην οποία στηρίζονται οι αλλαγές, ο κ. Νταβούτογλου είπε :»Οι διεθνείς συγκυρίες αλλάζουν δυναμικά. Σύμφωνα μ’ αυτό, αν και αυξάνονται οι επικινδυνότητες ασφάλειας για την Τουρκία, το ίδιο και εμείς αυξάνουμε τη λήψη μέτρων. Όπως σε όλους τους θεσμούς μας, υπάρχει ανάγκη ανανέωσης και στην Υπηρεσία Πληροφοριών. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσαμε σημαντικά άλματα».

Εστίαση στο εσωτερικό

Και συνέχισε εστιάζοντας στο εσωτερικό της χώρας:»Ακραίες ομάδες, που προέκυψαν λόγω της αποδυνάμωσης ορισμένων κρατικών δομών, επεκτάθηκαν σε ευρείς τομείς. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξουν τα μέτρα και οι αναλύσεις για τις απειλές των υπηρεσιών πληροφοριών. Είπαμε ότι θα δώσουμε υποστήριξη στις αλλαγές που απαιτούνται, ανάλογα με τις ανάγκες. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε, τόσο πιο ορθές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Όταν υπάρχει έλλειψη πληροφοριών, αυτό επιφέρει ρίσκο για τη λήψη αποφάσεων. Εισερχόμαστε προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανάγκης μας για πληροφορίες, για τη μείωση των ρίσκο που παρουσιάζονται για την Τουρκία. (…). Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις»

Πολιτικά και τα στρατιωτικά ρίσκα χωρίς πληροφορίες

Σε άλλο σημείο τόνισε:»Έχει μεγάλη σημασία η αλλαγή της δομής των μυστικών υπηρεσιών. Η πληροφορία είναι το σημαντικότερο όπλο τον 21ο αιώνα. Αποφάσεις που λαμβάνονται σε περιβάλλον με έλλειψη μυστικών πληροφοριών, φέρνουν μαζί τα πολιτικά και τα στρατιωτικά ρίσκα και εγκυμονούν κινδύνους ασφαλείας. Στη νέα συγκυρία αυτή έπρεπε να προχωρήσουμε σε αλλαγή δομής. Πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η αλλαγή αυτή. Πιστεύω πως, οι πληροφορίες που δόθηκαν κυρίως αναφορικά με τις τεχνολογικές δυνατότητες, θα αποτελέσουν σημαντικό θεμέλιο για την προετοιμασία του Οργανισμού Μυστικών Πληροφοριών για το μέλλον».

Η έλλειψη συντονισμού

Ο Τούρκος πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στη σημασία του συντονισμού μεταξύ τω θεσμών, εντός των κρατικών μυστικών πληροφοριών, συνέχισε λέγοντας: »Εχει μεγάλη σημασία και ο συντονισμός μεταξύ τω θεσμών, εντός των κρατικών μυστικών πληροφοριών. Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανανέωση και μεταρρύθμιση της δομής μυστικών πληροφοριών της Τουρκίας, ως μια αναδυόμενη δύναμη και θα κάνουμε όποια αυτοθυσία χρειάζεται στο θέμα αυτό. Θα στηρίξουμε πάντα τις εργασίες αναδόμησης».