OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο απολογισμός από την «κρίση» του Oruc Reis

03/02/2020 - 12:33
oruc reis
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Τα εύσημα στον εαυτό του και τον πρωθυπουργό απέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για τους ψύχραιμους χειρισμούς της κυβέρνησης στη μίνι κρίση(;) με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ, που έγινε την Κυριακή στη Καβάλα, ανέφερε ότι από τη πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωνε για τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου. «Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση. Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία. Πρωινός διάλογος. Μετά από λίγες ώρες, κύριε υπουργέ μετακινήθηκε; Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει. Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ; Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε ο υπουργός χαριτολογώντας.

Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει γράψει το OnAlert, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής το Oruc Reis, που βρισκόταν στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ –το οικόπεδο 4 έχει ορισθεί νοτιοδυτικά της Κύπρου και εφάπτεται με τα όρια FIR Αθηνών που χονδρικά είναι και τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- άρχισε να κινείται δυτικά.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό ερευνητικό «κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR», ενώ ταυτόχρονα σημειωνόταν ότι «στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες». Επίσης, όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ το ερευνητικό σκάφος δε συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά πλοία. Η κοντινότερη τουρκική φρεγάτα βρισκόταν σε απόσταση 55 ναυτικών μιλίων από το Oruc Reis.

Αμέσως δόθηκε εντολή από τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αποπλεύσει ελληνική φρεγάτα για να παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου. Όπερ και εγένετο. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» απέπλευσε από το λιμάνι της Καρπάθου με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης, όπου κινείτο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Ο «συναγερμός» του Πολεμικού Ναυτικού έληξε λίγες ώρες αργότερα, όταν το τουρκικό ερευνητικό ανέστρεψε πορεία και άρχισε να κινείται ανατολικά, εξερχόμενο από το ελληνικό FIR. Σημειώνεται ότι το τουρκικό πλοίο καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν πραγματοποίησε καμία εργασία.

Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε πραγματική κρίση την περασμένη Παρασκευή και για αυτό οι τουρκικές αρχές δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τον ελληνικό «συναγερμό» που σήμανε η πλεύση του Oruc Reis την περασμένη Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανώδυνη, όπως αποδείχθηκε, παρουσία –έστω και για λίγες ώρες- εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έδειξε ότι λειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά των ενόπλων δυνάμεων ενώ η μη εμπλοκή του ΥΠΕΞ που δικαιολογημένα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση, απέδειξε ότι η ελληνική πλευρά «ζύγισε» σωστά την «κρίση Oruc Reis». Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Tags: ORUC REISΓΕΕΘΑΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣΚΡΙΣΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑ

Related Posts

Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

12/03/2026 - 18:15

Διαβάστε Επίσης

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

25η Μαρτίου: Η έπαρση της ελληνικής σημαίας και τα τανκς στη Φιλελλήνων πριν την εθνική παρέλαση

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Συνταγή για σουπιές λεμονάτες με ρύζι και πράσα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert