Ο νέος οδικός χάρτης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Του Κώστα Αλατζά

Η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, η επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινής βάσης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, οι οποίες για την Ελλάδα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η πρώτη αποτίμησή τους μέσω κοινής συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του έτους, είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ως σημείο εκκίνησης της νέας προσπάθειας επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων τοποθετείται ο ερχόμενος Σεπτέμβριος. Όπως πληροφορείται το OnAlert, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επαφές στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ.

Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα εκκινήσει και ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στον οποίο θα τεθούν «τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα», όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας είναι πιθανό να αναβαθμιστούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θυμίζοντας την περίοδο επαναπροσέγγισης που υπήρξε στις αρχές του αιώνα με υπουργούς Εξωτερικών τους κκ. Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα αποτελείται και από έναν τρίτο δίαυλο επικοινωνίας που θα αφορά ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας ή ακόμη και σε θέματα πολιτικής προστασίας (θετική ατζέντα). Σε αυτό το επίπεδο η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Μία πρώτη αποτίμηση των νέων ελληνοτουρκικών επαφών αναμένεται να γίνει εντός του φθινοπώρου με τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, κατά τα πρότυπα της προσέγγισης Ερντογάν – Καραμανλή και Παπανδρέου-Ερντογάν με τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Σημασίας.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία διήρκησε το διπλάσιο χρόνο από εκείνον που είχε προγραμματιστεί, φαίνεται ότι ανοίγει μία νέα σελίδα στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν εκφράστηκε μόνο με τα χαμόγελα κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά αποτυπώθηκε και στο κοινό περιεχόμενο που είχαν οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τουρκικής προεδρίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου «οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια».

Το καλοκαίρι πλέον φαίνεται ότι θα είναι ήρεμο και πως οι δύο πλευρές εμφανίζονται πρόθυμες για ανοιχτή επικοινωνία και διάλογο. Η συνέχεια προφανώς θα καθοριστεί από τη στάση της Τουρκίας η οποία καλείται να κάνει πράξη τη δήλωση Ερντογάν ότι τα F-16 που αναμένεται να αποκτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες δε θα τα χρησιμοποιήσει εις βάρος της Ελλάδας με τις γνωστές υπερπτήσεις και παραβιάσεις.