Οι Τούρκοι κλείνουν το σχολείο που πήγαινε ο Μακάριος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

»Πωλητήριο» βάζουν οι Τούρκοι στην ιστορική σχολή Taş Mektep (»Πέτρινο Σχολείο» – »Stone School») στην βορειοδυτική επαρχία της Προύσας, Tiriliye, ( Τρίγλια -γράφεται και Τρίγλεια, Μουδανιων),το οποίο χρησιμοποιήθηκε για μακρό χρονικό διάστημα, ως ιερατική σχολή όπου είχε σπουδάσει και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  Μακάριος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1980 ως δημοτικό σχολείο.Σύμφωνα δε με τον δήμαρχο,που δηλώνει αδυναμία να το συντηρήσει, έχουν βρεθεί υποψήφιοι αγοραστές, ανάμεσά τους το Οικουμενικό  Πατριαρχείο αλλά και Άραβες επιχειρηματίες. 

Η  Tiriliye, ( Τρίγλια) είναι η πατρίδα τουλάχιστον 4 επισκόπων, διασημότερος των οποίων ο μετέπειτα Μητροπολίτης Σμύρνης και εθνομάρτυρας Χρυσόστομος, ο οποίος υπήρξε και διευθυντής του »Πέτρινου Σχολείου»  . Η Τρίγλια και οι Κυδωνίες/Αϊβαλί ήταν οι μόνες σημαντικού μεγέθους πόλεις στην Ελληνική Δίοικηση Σμύρνης με σχεδόν αμιγώς Ελληνικό πληθυσμό, επί πολλούςαιώνες και μέχρι το 1922.

Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα Cumhuriyet με τον τίτλο « Το πέτρινο σχολείο θα πουληθεί και θα γίνει ξενοδοχείο». Το ιστορικό κτίριο, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1905, άνοιξε, από τον Κιαζίμ Καραμπεκίρ Πασά, ως ορφανοτροφείο το 1924 για τα παιδιά πεσόντων και ορφανά. 

Ο Δήμαρχος της περιοχής Τρίλις, κ.Αλί Τουράν, ο οποίος τόνισε ότι για την επισκευή χρειάζονται 8 εκατ. λίρες, είπε «Δεν έχουμε την δυνατότητα να  επισκευάσουμε το πέτρινο σχολείο και αν δεν γίνει η επισκευή, το κτίριο θα καταρρεύσει.  Για το Πέτρινο Σχολείο, υποψήφιοι είναι και Άραβες. Όμως θέλει να το αγοράσει και το Πατριαρχείο «Φαναρίου», που είχε αγοράσει πέρυσι, άλλη εκκλησία.

Αυτός που θα αγοράσει το Πέτρινο Σχολείο, αφού κάνει την απαιτούμενη επισκευή, κατά πάσα πιθανότητα, θα το χρησιμοποιήσει ως ξενοδοχείο. Και εμείς, με τα χρήματα που θα πάρουμε, σκεφτόμαστε να κάνουμε στην περιοχή μας άλλα έργα, όπως περιοχή για επαγγελματική σχολή, γήπεδο, γκαράζ, αίθουσα γάμων κλπ. Η απόφαση για την πώληση του κτιρίου έχει εκδοθεί, ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες. Αν εγκριθεί, σχεδιάζουμε να το πουλήσουμε για 3 εκατ. λίρες», είπε ο δήμαρχος κ.Αλί Τουράν.

Τέλος, στο δημοσίευμα γράφει ότι, το Πέτρινο Σχολείο δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο του νόμου που εκδόθηκε για την επιστροφή των ακινήτων των Βακουφίων της Μειονότητας.