Παραλήρημα Ακάρ: «Μάταια» τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα – Έχουν επεκτατικές βλέψεις

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του NATO στις Βρυξέλλες, όπου αναφέρθηκε σε αρκετά επίκαιρα ζητήματα γύρω από την ένταση στην Ουκρανία, την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη συνάντηση που είχε με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Για το το τετ-α-τετ με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Ακάρ είπε ότι είχαν μια πολύ θετική και εποικοδομητική συζήτηση και μια αυθόρμητη και ειλικρινής συνάντηση, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επίσης, ο Ακάρ επανέλαβε στο Νίκο Παναγιωτόπουλο την πρόσκληση να έρθει η ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Επανέλαβε το γνωστό «αφήγημα» για τη Λωζάνη 

Στη συνέχεια, ο ίδιος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία μπορεί να λύσει προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των διμερών συμφωνιών και των σχέσεων καλής γειτονίας και πρόσθεσε: «Έχουμε διαφορές, είναι αλήθεια, αλλά λέμε να μαζευτούμε και να τις συζητήσουμε. Στόχος μας είναι και οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τα πλούτη της περιοχής, που θα χαρακτηρίζεται από ειρήνη και σταθερότητα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό».

Ακόμα τόνισε: «Παρά τις καλές μας προθέσεις, δυστυχώς [οι Έλληνες] συνεχίζουν να επιδίδονται σε προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και ρητορική αντίθετη στο πνεύμα της συμμαχίας. Έχουμε διεθνές δίκαιο και διμερείς συμφωνίες σχετικά με αυτά, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων…[οι Έλληνες] θα πρέπει να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται από τα άρθρα των συμφωνιών. Δεν γίνεται να εφαρμόζουν αυτά που θέλουν και να μην εφαρμόζουν αυτά που δεν θέλουν, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στον κόσμο».

«Οι Έλληνες έχουν επεκτατικές βλέψεις – Αγαπάνε τα όπλα»

Στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ άφησε αιχμές εναντίον ορισμένων Ελλήνων πολιτικών, λέγοντας ότι κάνουν δηλώσεις με επεκτατικές βλέψεις, ενώ έπειτα σχολίασε με ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο στις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας ότι η Ελλάδα «αγαπάει τα όπλα και γι’ αυτόν τον λόγο επιδιώκει να δημιουργεί συμμαχίες για την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών, όμως εμείς λέμε, όπως και κάποιοι σοφοί Έλληνες πολιτικοί, ότι αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες και σπαταλάνε τους πόρους του ελληνικού λαού, τον οποίο επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο».

Ο Ακάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία σέβεται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της, ιδιαίτερα της Ελλάδας, αλλά χαρακτήρισε ως «μεγάλο λάθος» τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας να μετατρέψει τα διμερή προβλήματα σε πρόβλημα Τουρκίας – NATO και ευρωτουρκικά, θεωρώντας μάλιστα «λυπηρό» το γεγονός ότι κάποια κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμερίζονται τις θέσεις και τα επιχειρήματα της Αθήνας.