Παράνομοι μετανάστες vip! Πιάστηκαν σε θαλαμηγό

Στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού, σε πολυτελές σκάφος 14 μέτρων, πιάστηκαν 15 Σύριοι παράνομοι μετανάστες μαζί με τους δύο Τούρκους δουλεμπόρους, που θα ερχονταν στην Ελλάδα . Οι παράνομοι μετανάστες που συνελήφθησαν είπαν στις Τουρκικές αρχές ότι δεν έφευγαν, αλλά είχαν βγει για …βόλτα στη θάλασσα.

Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι της Βατάν: «Οι παράνομοι μετανάστες δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι πήγαιναν βόλτα» και της  Turkiye: «Εμείς στην πραγματικότητα πηγαίναμε βόλτα στη θάλασσα».

Και μίνι-μπας

Εξάλλου τουρκική η στρατοχωροφυλακή της περιοχής Εζίνε σε mini bus έπιασε 32 παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Δύο άτομα, ο οδηγός και ο γιος του, τέθηκαν υπό κράτηση. Το mini bus μετέβαινε στο χωριό Γκιουλπινάρ του Αϊβατζίκ για να έλθουν στη συνέχεια στη Λέσβο.

Άλλη είναι η πραγματικότητα

Βέβαια, όπως έχουμε ξαναγράψει, τα ρεπορτάζ αυτά, και αν είναι ακόμα είναι πλήρη, δεν είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που επικρατεί στο Αν. Αιγαίο σε σχέση με τους παράνομους μετανάστες. Τα περιστατικά μεταφοράς λαθρομεταναστών από »δουλέμπορους» που εντοπίζουν οι Τουρκικές αρχές είναι ελάχιστα σε σχέση με τα δρομολόγια  που εξελίσσονται <<κανονικά>> και εν συνεχεία οι παράνομοι μετανάστες είτε διασώζονται από το ελληνικό Λιμενικό όταν πιάνει κακοκαιρία ή οι ίδιοι τρυπούν τα σκάφη για να μετατραπούν σε ναυαγούς είτε αποβιβάζονται κρυφά στις ελληνικές ακτές.

Η συντριπτική πλειονότητα των δρομολογίων – που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα – ανήκουν στην 2η κατηγορία. Βεβαίως οι Τούρκοι δίνουν μεγάλη προβολή με δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις σε πρακτορεία ειδήσεων στο εξωτερικό, σε όσα περιστατικά συμβαίνουν στα νερά τους για να πλασάρουν την εικόνα ότι δήθεν αστυνομεύουν τις ακτές… Και έτσι εισπράττουν από την ΕΕ για κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών και ξεζουμίζουν τους παράνομους μετανάστες με κεφαλικό φόρο για να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα!