«Παράθυρο» συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα αφήνει ανοικτό η κυβέρνηση

Παράθυρο για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Συμβουλίου, άφησε ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης απάντησε:

«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι αυτός που έχει δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές δηλώσεις του, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά».

Σε ερώτηση για την συνάντηση του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τον σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό που κρατάμε και γνωρίζουμε είναι ότι αφενός μεν οι δημόσιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων για την προκλητική στάση της Τουρκίας, για το ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις το Κογκρέσο όπου και εκεί έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η τακτική που εφαρμόζει δεν είναι τακτική που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχύει για την προμήθεια αμυντικού υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί μένουμε, αυτές είναι οι δημόσιες δηλώσεις.

Και θεωρούμε ότι είναι αυτονόητα ότι και οι σύμμαχοί μας και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη μας αλλά και όλος ο κόσμος που σέβεται το διεθνές δίκιο στέκεται απέναντι σε οτιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση, διάσταση προκλήσεις προβλημάτων στην περιοχή μας».