OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ποιό ήταν το «Περιστατικό της Κουκούλας» που αγρίεψε τους Τούρκους;

13/11/2014 - 15:40
Share on FacebookShare on Twitter

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη (δειτε εδω το βίντεο), όπου Τουρκοι επιτέθηκαν σε ναύτες των ΗΠΑ, θα αναφερθούμε στο συμβολικό γεγονός, στο λεγόμενο «Περιστατικό της Κουκούλας», που τους έκανε να πράξουν με αυτον τον τρόπο κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Το περιστατικό της Κουκούλας

Το περιστατικό της κουκούλας (τουρκικά: Çuval Olayı) έγινε στις 4 Ιουλίου 2003, μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, όπου μια ομάδα Τούρκων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν στο βόρειο Ιράκ συνελήφθησαν, και οδηγήθηκαν, με κουκούλες πάνω από τα κεφάλια τους, για ανάκριση απο Αμερικανούς στρατιωτικούς.
Οι στρατιώτες απελευθερώθηκαν μετά από εξήντα ώρες, αφού η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και καμία πλευρά δεν απολογήθηκε ποτέ, μια αμερικανο-τουρκική επιτροπή που ανέλαβε να ερευνήσει το περιστατικό εξέδωσε αργότερα κοινή δήλωση μεταμέλειας.

Επιπλέον, ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ έγραψε μια επιστολή προς τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντας τη θλίψη του για το περιστατικό.

Το “περιστατικό της κουκουλας” κατέστρεψε τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών και σηματοδότησε ένα χαμηλό σημείο στο σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας. Ενώ το περιστατικό δεν καλύφθηκε εκτεταμένα απο τα αμερικανικα μεσα, ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην Τουρκία, και οι Τουρκοι πολίτες το είδαν ως μια εσκεμμένη προσβολή δίνοντας του και το παρατσούκλι “Το περιστατικό της κουκούλας”.

Στις 24 Απριλίου 2003, μόλις δύο εβδομάδες μετά την πτώση της Βαγδάτης, 16 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνελήφθησαν στο Da Quq (ενα χωριό 45 λεπτά βόρεια του Κιρκούκ). Σύμφωνα με το περιοδικό Time , φορούσαν πολιτικά ρούχα και ήταν έτοιμοι να μπούν στο Ιράκ, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή σε επίπεδο όπου η Τουρκία θα μπορούσε εύλογα να στείλει τη δική της ειρηνευτική δύναμη. Ωστόσο, έφτασαν νωρίτερα οι αμερικανοί και τους συνέλαβαν, οι οποίοι αργότερα ισχυρίστηκαν ότι είχαν λάβει πληροφορίες για τους 16 Τουρκους κομάντο.

Ο συνταγματάρχης Μπιλ Μέιβιλ, ένας διοικητής ταξιαρχίας των ΗΠΑ ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό, κατηγόρησε τους Τούρκους για σχέσεις με το Μέτωπο ITF, μια εθνοτική-τουρκική χωροφυλακή.
Ωστόσο, οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έκαναν καμία προσπάθεια να φυλακίσουν τους Τούρκους, τους οποίους απλώς κράτησαν για μια ημέρα, με φαγητό, ασφάλεια και τάνεση, και στη συνέχεια τους συνόδευσαν πίσω στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.
Τους επόμενους μήνες, η Τουρκία συνέχισε την πολιτική της να στέλνει μικρές ομάδες στρατιωτών σε αποστολές στο ιρακινό Κουρδιστάν, δήθεν για να βρουν τις βάσεις του ΡΚΚ. Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, η Τουρκία άρχισε επίσης να ενισχύει κρυφά το ITF ως μοχλό εναντίον των Κούρδων του Ιράκ.

Το Περιστατικό της Κουκούλας ειχε μεγαλύτερο αντικτυπο στην Τουρκία απ’ οτι στη Δύση, η οποία συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με την ερμηνεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ενώ η όλη ιστορία έλαβε συγκριτικά μικρή κάλυψη έξω από τη Μέση Ανατολή, οι τουρκικές εφημερίδες καταδίκασαν ομόφωνα την επιδρομή των ΗΠΑ, και αναφέρθηκαν στις δυνάμεις των ΗΠΑ με ψευδώνυμα όπως «Rambos» και “Άσχημοι Αμερικανοί».
Την τελευταία ημέρα του συμβάντος, ο τότε Τούρκος Αρχηγός ΓΕΣ Χιλμί Οζκόκ , δήλωσε οτι το περιστατικό είχε προκαλέσει  «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ανα τακτά διαστήματα το περίφημο περιστατικό το αναφέρουν τα τουρκικα μέσα ενημέρωσης. Μετά το χθεσινό συμβάν ενδεχομένως να τους πάρει χρόνο να ηρεμήσουν!

Πηγή – Wikipedia
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert

Tags: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙΗΠΑΙΡΑΚΝΑΥΤΕΣΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΟΙ

Related Posts

Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

12/03/2026 - 18:15

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Έβγαλε από τη λίστα των στόχων τον Αραγτσί και τον Γκαλιμπάφ, μετά από αίτημα του Πακιστάν

Ρωσία: Χαρακτηρίζει «ψέματα» δημοσίευμα των FT για μεταφορά drones στο Ιράν

Πεντάγωνο: Εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακατευθύνει στη Μέση Ανατολή στρατιωτική βοήθεια που προοριζόταν για την Ουκρανία

Πυρηνικά όπλα: Ανησυχητική αύξηση του αριθμού τους διαπιστώνουν οι ειδικοί

Κατάθεση δελτίου απογραφής στρατεύσιμων κλάσεως 2030 – Στις 30/3 η λήξη της προθεσμίας

Τραμπ: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν με το παρανοϊκό Ιράν – Να το θυμάστε»

ΗΑΕ: Δύο νεκροί στο Αμπού Ντάμπι από θραύσματα ιρανικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε

Ιράν: Νεκρός ο Αρχηγός Ναυτικού των IRGC που ήταν υπεύθυνος για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, λένε ισραηλινά ΜΜΕ

Top News

Ο Κώστας Σινάνης γύρισε στα καθήκοντά του - «Τελειώσαμε με την περιπέτεια, κάναμε ακόμη ένα βήμα»

Η Άννα Βίσση ανακοίνωσε τη δημιουργία της Vission Music, της νέας εταιρείας που δημιούργησε με τη Δήμητρα Κούστα

Κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει στις τριετίες και πόσο ωφελούνται οι εργαζόμενοι από τη νέα αύξηση

Υπόθεση Κεφαλογιάννη - Μάτσα: Η υπουργός Τουρισμού ζητά τα παιδιά να μην αλλάζουν συνεχώς σπίτια - Για τεχνητές εντάσεις μίλησε ο συνθέτης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert