Ποιος ευθύνεται για την επίθεση στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Tουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενήντα άλλοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοκινήτου στο τελωνείο Τζιλβέγκιοζου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στην Αλεξανδρέττα που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές από την ισχυρή έκρηξη καταστράφηκαν 1 5 οχήματα τα οποία περνούσαν από τη Συρία στην Τουρκία.
Οι τουρκικές αρχές αρχικά θεώρησαν πως η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα κάποιας οβίδας του πυροβολικού, του στρατού της Συρίας αλλά αργότερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως «το γεγονός δεν έχει καμία σχέση με τον στρατό της Συρίας»
Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα επίθεσης κάποιου καμικάζι ή ήταν αποτέλεσμα έκρηξης του αυτοκινήτου που μετέφερε όπλα στους αντάρτες της αντιπολίτευσης της Συρίας. Το όχημα που εξερράγη διέθετε συριακές πινακίδες.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χασάν Άκγκιολ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή τόνισε πως «στην περιοχή ο στρατός της Συρίας δεν έχει καμία παρουσία. Θεωρώ πως είναι κάποια έκρηξη που σχετίζεται με την συριακή αντιπολίτευση.»
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, ο Υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και ο Υπουργός Εμπορίου Χαιατί Γιαζιτζί κατευθύνονταν στα σύνορα για να διαπιστώσουν το τι ακριβώς συνέβη.
Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουμάν Κουρτουλμούς τόνισε «πως η έκρηξη φαίνεται να είναι κάποια επίθεση. Το πρόβλημα της Συρίας έχει πάψει να είναι εσωτερικό ζήτημα επηρεάζει κι εμάς».

Το τελωνείο Τζιλβέγκιοζου, είχε κλείσει από τις τουρκικές αρχές πριν από 4 μήνες και επιτρέπονταν μόνο η διέλευση πολιτών από την πλευρά της Συρίας.

Τον Οκτώβριο του 2012 οβίδα του στρατού της Συρίας, είχε πέσει στην περιοχή Ακτσάκαλε της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 12.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΤΑΚΤΟ: 7 νεκροί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Έκρηξη σε όχημα