OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πού το πάει η Τουρκία με τις υπερπτήσεις UAV στο Αιγαίο – Η ελληνική αντίδραση

04/01/2022 - 08:59
Συρία
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Αντιμέτωπη με μία νέα πρακτική των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο φαίνεται ότι βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία. Στις αναχαιτίσεις των τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά προστίθεται και η αντιμετώπιση των τουρκικών UAV που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και πραγματοποιούν υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.

Χθες λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA, συνοδευόμενο από τουρκικό F-16 , παραβίασε συνολικά 35 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ σε μία περίπτωση το τουρκικό drones πέταξε πάνω από την Κανδελιούσα, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νισύρου. Η υπέρπτηση του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στα 19.000 πόδια.

Όπως πληροφορείται το OnAlert το τουρκικό UAV εισήλθε αρχικά στον εθνικό εναέριο χώρο ανατολικά της Ρόδου και ακολούθησε πορεία βόρεια με τη διακριτική συνοδεία τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και ετέθη υπό στενή παρακολούθηση από ελληνικά μαχητικά μέχρι την αποχώρησή του.

Τους τελευταίους μήνες η τουρκική πολεμική αεροπορία δεσμεύει κατά χρονικά διαστήματα περιοχές ανατολικά της Ρόδου, όπου επιχειρούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV. Ένα εξ’ αυτών εξήλθε της δεσμευμένης περιοχής και πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι διαδοχικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου και μία προκλητική υπέρπτηση.

Είναι η δεύτερη υπέρπτηση τουρκικού drone σε ελληνικά νησιά. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2019 στη Ρω.

Όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας η διαχείριση και στις δυο περιπτώσεις ήταν ακόλουθη με τους κανόνες της Διεθνούς Αεροπλοΐας, οι οποίοι προβλέπουν αναγνώριση του αεροσκάφους που εισήλθε στην περιοχή ευθύνης (FIR Αθηνών) χωρίς να έχει υποβάλλει σχέδιο πτήσης.

Το τουρκικό UAV δεν έφερε οπλισμό και δεν προέβη σε κάποια επικίνδυνη ενέργεια ώστε να απαιτηθεί κλιμάκωση στην αντίδραση των χειριστών της ΠΑ. Σε ό,τι αφορά στην υπέρπτηση, προσθέτουν, η ελληνική πλευρά επιλέγει την αποφυγή ενεργειών που θα πυροδοτούσαν ένταση, παρότι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική τακτική των υπερπτήσεων.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία δραστηριοποιήθηκε χθες και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Τρία ζεύγη οπλισμένων F-16 προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Κατά την αναχαίτισή τους σημειώθηκαν 3 εμπλοκές.

Tags: ANKAUAVΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥΤΟΥΡΚΙΑΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ

Related Posts

Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

26/12/2025 - 14:16
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Διεθνής εναέριος χώρος» και επιστροφή στις προκλήσεις: Γιατί η Τουρκία ξανανοίγει το μέτωπο του Αιγαίου

26/12/2025 - 07:54
Αιγαίο - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητική δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: «Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο φταίει η προσέγγιση της Ελλάδας»

25/12/2025 - 21:57

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Ουκρανία: Ρωσικά drones χτύπησαν σκάφη τρίτων χωρών στην Οδησσό και στο Μικολάγιεφ

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert