«Μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Σαμαρά» λέει ο Νταβούτογλου

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ως διμερή διάλογο επί κοινών προβλημάτων που συζητούνται μάλιστα »πρόσωπο με πρόσωπο» επιχείρησε να εμφανίσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου και μονομερείς αξιώσεις που έχει η Τουρκία σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ( και της Κυπριακής Δημοκρατίας). Η πάγια αυτή επιδίωξη της Άγκυρας, που εκφράζεται τελευταία αυξημένα και με στρατιωτικές προκλήσεις, προκύπτει από σχετικές διατυπώσεις που έκανε ο κ. Νταβούτογλου κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του κατά τον Δεκέμβριο του 2014 με ομιλία του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα με τον τίτλο «Στο δρόμο για τη νέα Τουρκία». Παράλληλα με έμμεσο τρόπο  επιχείρησε να εμφανίσει την Ελλάδα ως κάτι πέραν από την ΕΕ αξιολογώντας τις σχέσεις των δυο χωρών σε άλλη ενότητα από την , ας πούμε, ευρωπαϊκή…

»Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησα στην Ελλάδα στις αρχές του μήνα πραγματοποιήσαμε με τον αξιότιμο ομόλογό μου κύριο Σαμαρά την 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και, κατά τις συνομιλίες που είχαμε με 9 Υπουργούς μας, οι  δυο πλευρές συμμεριστήκαμε τη βούληση για τη συζήτηση των προβλημάτων μας πρόσωπο με πρόσωπο και για την πραγματοποίηση μεγάλων αλμάτων, πέραν της επίλυσης των προβλημάτων μας, με καλή πρόθεση, στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και στον κοινωνικό τομέα» είπε κατά λέξη, όπως μεταδόθηκε από την Τουρκία…
 
Βεβαίως, να πούμε εμείς, μια – θεσμοθετημένη – συνάντηση όπως αυτή σε ανώτατο επίπεδο όπως αυτή στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν αναγκαία προκείμενου να συμβάλει σε εκτόνωση της έντασης που υπήρχε – και εξακολουθεί να υπάρχει – μεταξύ των 2 χωρών, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με δήθεν διάλογο επί διεκδικήσεων όπως μπορεί να ερμηνευτούν οι συγκεκριμένες διατυπώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού…

Παρουσιάζουμε στην συνέχεια όσο γίνεται πιο αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Νταβούτογλου – τόσο σε διάφορα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας όσο και σε σχέσεις με άλλες χώρες. Και αυτό διότι πολλά μπορεί να αποκομίσεις για τον γείτονα από όσα λέει : 

Σχέσεις με άλλες χώρες

Για τις εξωτερικές σχέσεις ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε :

– Στην επίσκεψή του στην πΓΔΜ όπου συνάντησε πέραν των επισήμων και εκπροσώπους ΜΚΟ, οι οποίοι του ζήτησαν να τους διανείμει την τουρκική σημαία, κατά την εορτή της τουρκικής γλώσσας, και εκείνος αποφάσισε να διανεμηθεί σε όσους θέλουν τουρκική σημαία, κοράνι και τουρκικό λεξικό, τα οποία τους δόθηκαν.

-Στην επίσκεψη του Ρώσου Πρόεδρου κ. Πούτιν στις αρχές Δεκεμβρίου επισκέφθηκε την Τουρκία ως προσκεκλημένος του κ. Ερντογάν για τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας κι έγιναν λεπτομερείς συνομιλίες, κατά τις οποίες συζήτησαν τα θέματα της περιοχής, τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία στην ενέργεια και εξέτασαν διάφορα κοινά ουσιαστικά σχέδια.

-Στην επίσκεψη την ίδια εβδομάδα στην Άγκυρα ο Βρετανός Πρωθυπουργού κ. Κάμερον, με τον οποίο συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και πολλά περιφερειακά θέματα, 

-Στην επίσκεψη λίγο αργότερα του Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Ρέντζι. 

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι οι επισκέψεις αυτές ήταν άκρως σημαντικές, διότι βρήκαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν στη χώρα δυο Ευρωπαίους ηγέτες που παρέχουν υποστήριξη στην Τουρκία, στη διαδικασία για την Ε.Ε. και διατηρούνται μ’ αυτές καλές διμερείς σχέσεις. Ακόμα σημείωσε ότι στη συνέχεια ο ίδιος επισκέφθηκε την Πολωνία και χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη, διότι συνέπεσε με το 600ο έτος της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

»Κομμάτι της Ευρώπης»

Και σημείωσε: »Όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία είναι ένα κομμάτι της Ευρώπης και ότι με τον τρόπο αυτό απαντά σε όσους θέλουν να διατηρήσουν την Τουρκία εκτός Ευρώπης αλλά εκείνοι είναι ένα κομμάτι της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ιστορίας, της ευρωπαϊκής κοινωνικής δομής» και πρόσθεσε: »Θα συνεχισθεί η αποφασιστικότητά μας όσον αφορά την Ε.Ε. Η Τουρκία έχει τη δύναμη να κάνει η ίδια τις προτιμήσεις της και προβαίνοντας σ’ αυτό, δεν παίρνει οδηγίες από κανένα ούτε πρόκειται να πάρει».

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι πριν λίγες μέρες είχε επισκεφθεί την Τουρκία ο Χαλίντ Μεσάλ ο οποίος είχε γίνει δεκτός στο Ικόνιο με μεγάλο ενθουσιασμό και σύντομα η Τουρκία θα φιλοξενήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ότι φιλοξένησαν στην Τουρκία τον Πρωθυπουργό του Τσάντ, τον Εμίρη του Κατάρ και τον Ιρακινό Πρωθυπουργό και κατά τις επισκέψεις αυτές είχαν λεπτομερείς συζητήσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων με τις εν λόγω χώρες. Επίσης, είπε ότι την Τουρκία επισκέφθηκε και ο Πρωθυπουργό της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν στο Ιράκ, κ. Νετσιρβάν Μπαρζανί, κάτι το οποίο δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχουν φθάσει οι σχέσεις; Τουρκίας Ιράκ .

Για επίσκεψη στην Αθήνα

Και συνέχισε με αναφορά στην Ελλάδα:

«Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησα στην Ελλάδα στις αρχές του μήνα πραγματοποιήσαμε με τον αξιότιμο ομόλογό μου κύριο Σαμαρά την 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και, κατά τις συνομιλίες που είχαμε με 9 Υπουργούς μας, οι  δυο πλευρές συμμεριστήκαμε τη βούληση για τη συζήτηση των προβλημάτων μας πρόσωπο με πρόσωπο και για την πραγματοποίηση μεγάλων αλμάτων, πέραν της επίλυσης των προβλημάτων μας, με καλή πρόθεση, στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και στον κοινωνικό τομέα».

Ο κ. Νταβούτογλου συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά δείχνουν πως η Τουρκία είναι μια χώρα ειρήνης και σταθερότητας και όσο και αν περιστρέφεται (σ.σ. εννοεί περιτριγυρίζεται) από έναν κλοιό πυρρός και ασχολείται νυχθημερόν με διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα εκείνο που θέλει να βλέπει στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο,  είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

 »Σκοτεινά σενάρια» στο εσωτερικό

Και συνέχισε, περνώντας ουσιαστικά στα εσωτερικά θέματα : «Πέρυσι την ίδια εποχή στα τέλη του Δεκεμβρίου 2013 αποκαλύφτηκαν ορισμένοι που ήθελαν να παρουσιάσουν σκοτεινές εικόνες για το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας. Έλεγαν πως η Τουρκία θα οδηγηθεί στο χάος και προέβαιναν σε εικασίες ότι δε θα μπορέσει να αντέξει η κυβέρνηση και ότι θα βιωθούν οικονομικές κρίσεις. Όμως, το 2014 ήταν η χρυσή χρονιά της δημοκρατίας μας για τους πολίτες μας. Παρά τα σκοτεινά σενάρια, ο λαός μας στις εκλογές της 30ης Μαρτίου με μια συμμετοχή περίπου 90% έδειξε για μια ακόμη φορά την πίστη του στη δημοκρατία. Αργότερα, με την ίδια αποφασιστικότητα, ζήσαμε τις Προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου. Αυτές οι εκλογές ήταν ιστορικές, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία εκλέξαμε τον Πρόεδρό μας με την ψήφο μας και συγχαίρω τον λαό μας γι ‘αυτό. Τώρα με την ίδια αποφασιστικότητα τον Ιούνιο του 2015 με δημοκρατική συνείδηση θα πάμε πάλι για εκλογές».

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι μέχρι στιγμής επισκέφθηκε 15 νομούς και αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από το λαό, ενώ από την άλλη πλευρά δέχθηκε ξένους επισκέπτες και πραγματοποίησε εκεί ο ίδιος επισκέψεις στο εξωτερικό.

Ακόμα είπε ότι βράβευσε σε ορισμένους νομούς μεγάλους επιχειρηματίες που κατέρριψαν ρεκόρ στο θέμα της καταβολής φόρου και πραγματοποίησε εγκαίνια σε πολλές μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ο Νταβούτογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέλαβε την Προεδρία για τους G20 και ότι η Τουρκία ανέλαβε την Προεδρία αυτή για τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και ότι αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη,υπενθύμισε ότι κατά το Δεκέμβριο πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του νέου έτους και ευχήθηκε να αποβεί θετικός για τη χώρα. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι παραδειγματικός για τον κόσμο από πολλές απόψεις και ότι το άνοιγμα προϋπολογισμού βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από άλλες χώρες της Ε.Ε.  Ο Τουρκος Πρωθυπουργός υποστήριξε πως ακόμα και αυτοί που τους επικρίνουν γνωρίζουν ότι η τουρκική οικονομία πραγματοποίησε μεγάλο άλμα. Το εθνικό εισόδημα από 230 δις δολάρια έφθασε στα 822 δις δολάρια και οι εξαγωγές από 36 δις δολάρια σε 160 δις δολάρια. Όσον αφορά την Κεντρική Τράπεζα είπε ότι από πλευράς αποθεμάτων καταρρίπτει κάθε μήνα το δικό της ρεκόρ.
Αναφέρθηκε και στον αγώνα κατά των ναρκωτικών λέγοντας ότι είναι ένα από τα θέματα στα οποία αποδίδει μεγάλη σημασία από τότε που ανέλαβε. Επίσης είπε ότι συνέστησαν τις ομάδες NARKOTΙM για την περίπτωση της παρακολούθησης των εμπόρων ναρκωτικών και ότι θα προσεγγίζουν με στοργή τους νέους .

»Κλοιός πυρός» γύρω από την Τουρκία

Όσον αφορά τη διαδικασία για τη λύση του Κουρδικού είπε ότι την θεωρούν εγγύηση για την εθνική ενότητα και την ομοψυχία. Για το θέμα αυτό είπε ότι δεν έκαναν ποτέ παραχωρήσεις ούτε και πρόκειται να κάνουν και επεσήμανε πως τα τελευταία γεγονότα (επεισόδια) στο Τζίζρε έδειξαν ότι ορισμένα στοιχεία επιδιώκουν να προβοκάρουν τη διαδικασία αυτή. Επίσης, είπε ότι θα αυξήσουν τις εργασίες τους προς την κατεύθυνση της εξέλιξης, της διαδικασίας για τη λύση και ότι δεν θα επιτρέψουν να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον κλοιό πυρός που υπάρχει γύρω της κάτι που θέλουν να κάνουν ορισμένοι και υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν κάθε είδους μεταρρύθμιση έτσι ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Τέλος αναφορικά με την »παράλληλη δομή» (Κίνημα Γκιουλέν»), είπε ότι αυτή δεν θα μπορέσει ξανά ποτέ να βρει βάση στη χώρα αυτή και να πάρει ανάσα.