«Δεν πωλείται το προξενείο μας στη Σμύρνη». Ψεύδονται οι Τούρκοι

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα αρνείται ότι το Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη είναι προς πώληση, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της  αγγλόγλωσσης Hurriyet Daily News με τίτλο  “Greece denies reports of selling consulate building”.  Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις της Συμβούλου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα κ. Ελισάβετ Μάκου, η οποία επεσήμανε ότι πρόκειται για ιστορικό κτίριο μεγάλης σημασίας για τους Έλληνες και ότι καμία πληροφορία περί πώλησης του κτιρίου δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ελληνικής Πρεσβείας.

H παρέμβαση φαίνεται ότι κρίθηκε σκόπιμη διότι υπήρχαν δημοσιεύματα αναφερόμενα όχι μόνο σε ενδεχόμενη πρόθεση πώλησης του κτηρίου του Ελληνικού Προξενείου στην Σμύρνη ‘όπως ήδη έγραψε το OnAlert- αλλά και γιατί μία από αυτές  γράφει ότι είναι »βαρύνουσα η άποψη»  να αγοράσουν το κτήριο  επιχειρηματίες της περιοχής που θέλουν,λέει,να το κάνουν … Μουσείο Ανεξαρτησίας! Πολύ περισσότερο που καιτο κρατικό τουρκικόΠρακτορείο Ειδήσεων Anatolu γράφει ότι η Τουρκία προτίθεται να εξαγοράσει το κτίριο του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνηπαραθέτοντας δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής Κονάκ της Σμύρνης, Hakan Tartan, ο οποίος επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον αυτό, εκφράζοντας την επιθυμία το κτίριο να μετατραπεί-κατ αυτόν –  σε ‘Μουσείο Φιλίας και Ειρήνης’. 

Η εφημερίδα Milliyet  δημοσιεύει ανταπόκριση  από την Αθήνα με τίτλο « Αποχαιρετισμός στην Σμύρνη» και γράφει ότι μεταξύ των κτηρίων που έβγαλε προς πώληση η Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, είναι και το κτήριο του Προξενείου της στην Σμύρνη. Επιχειρηματίες της πόλης θέλουν να αγοράσουν το κτήριο για να το κάνουν Μουσείο. Το ηθικό νόημα του ιστορικού κτήριο στην λεωφόρο Ατατούρκ στο νούμερο 262 , είναι πολύ μεγαλύτερο από την υλική του αξία. 

Ο ανταποκριτής αναφέρει ότι κατ’ αρχήν η περιοχή Κορντόν είναι το σημείο όπου μπήκε τελεία στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας με το τέλος της ελληνικής κατοχής στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922. το κτήριο το οποίο χρησιμοποιεί η Ελλάδα από το 1955 μέχρι σήμερα είναι η τελευταία ελληνική περιουσία στην περιοχή Κορντόν. Τώρα βρίσκεται στον κατάλογο άμεσων πωλήσεων μαζί με τα κτήρια στην Βρετανία , στην Γερμανία , στην Ιταλία και στο Βέλγιο. Οι επιχειρηματίες της Σμύρνης θέλουν να αγοράσουν το κτήριο εν ονόματι της πόλης και να το μετατρέψουν σε Μουσείο. Οι επιχειρηματίες οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ιδιοκτησία δεν θα πρέπει να είναι σε ένα άτομο, θα καλέσουν αυτήν την εβδομάδα τους Προέδρους των επαγγελματικών Επιμελητηρίων και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για να συζητήσουν . Βαραίνει η άποψη ότι το ιστορικό κτήριο θα γίνει Μουσείο Ανεξαρτησίας. 

Η Hurriyet γράφει για το ίδιο θέμα  με τον τίτλο «Πωλείται και το Προξενείο στην Σμύρνη» . Στο δημοσίευμα γράφει ότι υπήρξε ισχυρισμός πως η Ελλάδα θα πουλήσει και το κτήριο του Γενικού Προξενείο της στην Σμύρνη και αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Εθνος» και γράφει ότι το κτήριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σμύρνη δεν χρησιμοποιείται από το 2003 και ότι κατά την δεκαετία του ’50 δωρήθηκε  από Έλληνα ονόματι Καπετανάκη στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο το οποίο όμως παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας , για αυτό και το Προξενείο λειτουργεί σε διαμέρισμα σε απόσταση 500 μέτρων από το κτήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα γράφει αυτά όταν έχει στην διάθεσή της δήλωση πηγών  του ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Σμύρνη , που της είπαν ότι δεν έχουν καμία πληροφορία σχετικά με την πώλησή του και γνωρίζουν μάλιστα πως γίνονται σχέδια για την ανακαίνισή του!
Και μόνο από αυτό προκύπτει  η μεγάλη δόση…του κιτρινισμού- και δεν ξέρουμε και τι άλλου!

Η Sabah δημοσιεύει ανταπόκριση για το ίδιο θέμα -πιο συγκρατημένη- με τον τίτλο « Μήπως η Ελλάδα βγάζει προς πώληση το Προξενείο της στην Σμύρνη;» . 

Στην ανταπόκριση γράφει ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, θα πουλήσει και ορισμένα ακίνητα και κτήρια Αντιπροσωπειών της. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα του «Εθνους» και γράφει ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ελληνικής εφημερίδας, μεταξύ των κτηρίων που θα πουληθούν είναι και εκείνο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σμύρνη , αλλά κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ -γράφει- απέφυγαν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό. 

Στο θέμα αναφέρεται και η Takvim με τον τίτλο « Πώληση από την γείτονα στην Σμύρνη».