OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΘΑ στην Τουρκία για τον χάρτη του Α/ΓΕΕΘΑ: «Επικαλείστε την…Γαλάζια Πατρίδα εν έτει 2025»

06/06/2025 - 10:16
Α/ΓΕΕΘΑ

Ο χάρτης που έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο / Φωτογραφία ΓΕΕΘΑ

Share on FacebookShare on Twitter

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) απάντησαν σήμερα (06.06.2025) σχετικά με ισχυρισμούς και τις αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για τον χάρτη που έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Χούπης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ειδικότερα, ο Α/ΓΕΕΘΑ πρόσφερε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον ιστορικό χάρτη «Thraciae Veteris Typus» του Αβραάμ Ορτέλιους, χρονολογούμενο από το 1585. Ο χάρτης παρουσιάζει τη Θράκη και την Κωνσταντινούπολη ως ελληνικά εδάφη, κάτι που δεν άρεσε στους Τούρκους.

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανέφεραν σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sözcü :

«Η εργαλειοποίηση του παρελθόντος για τη μετάδοση ενός μηνύματος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια νοσταλγική παρηγοριά. Καλούμε όσους προσπαθούν να διαταράξουν τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις που προωθούν οι ηγέτες των δύο χωρών και θέλουν να προκαλέσουν διχόνοια μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού να εγκαταλείψουν τις νοσταλγικές τους παρηγοριές και να δουν, να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τα γεγονότα».

Αντίδραση υπήρξε και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με τον Turhan Çömez του κόμματος İYİ Balıkesi να απευθύνεται στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ: «Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας έρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Δίνει έναν χάρτη ως δώρο στον Έλληνα Πατριάρχη Φαναρίου, Βαρθολομαίο. Ο χάρτης δείχνει τα θρακικά εδάφη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, ως ελληνικά εδάφη. Θα έχετε κάτι να πείτε στον ομόλογό σας, κ. Γιασάρ Γκιουλέρ;».

Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ:

«Ο χάρτης τον οποίο επέδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της 18ης Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών χωρών, είναι ο χάρτης «Thraciae Veteris Typus» του 1585 μ.Χ. ο οποίος έχει σχεδιαστεί από τον Φλαμανδό χαρτογράφο και γεωγράφο Αβραάμ Ορτέλιους (Abraham Οrtelius).

Αποτυπώνει τη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, τα Στενά των Δαρδανελίων, την Προποντίδα, τον Βόσπορο, την Κωνσταντινούπολη, τον Εύξεινο Πόντο και τις νήσους Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Τένεδο και Ίμβρο. Τον επέδωσε ως συμβολικό δώρο ο Α/ΓΕΕΘΑ στον Παναγιώτατο, ακριβώς επειδή απεικονίζει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο.

Το να διαμαρτύρονται συνεπώς για χάρτη της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου «πηγές» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, μιας χώρας που επικαλείται εν έτει 2025 χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», που μόνο στη φαντασία τους υπάρχει και ουδεμία σχέση έχει με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας».

Tags: Α/ΓΕΕΘΑ ΧΟΥΠΗΣΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑΤΟΥΡΚΙΑΥΠΕΘΑΧΑΡΤΗΣ

Related Posts

F-16 - Αιγαίο
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

19/12/2025 - 18:58
Τουρκία - διπλωματικές πηγές
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

17/12/2025 - 18:18
ATR-72 - FIR Αθηνών
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

16/12/2025 - 17:25

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert