Στην Ίμβρο ο Πατριάρχης για το Πάσχα

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Στην Ίμβρο θα εορτάσει το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης θα γιορτάσει  στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι (Ζεϊτινλί) , στο οποίο βρίσκεται και το ιδιωτικό ελληνικό  δημοτικό σχολείο, η έγκριση για το άνοιγμα του οποίου δόθηκε τις προάλλες.

Όπως γράφει η εφημερίδα  Vatan με τον τίτλο «Ο Πατριάρχης για το Πάσχα στην Ίμβρο», η επίσκεψη του  Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου  στην  Ίμβρο οδηγεί σε μέρες συγκίνησης το νησί, όπου οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού έγιναν από μέρες πριν.
Κατά τις πληροφορίες 9 λεωφορεία θα μεταβούν στην Ίμβρο, στις 24-26 Απριλίου και ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στην Εκκλησία της Παναγίας, που βρίσκεται στο χωριό Ζεϊτινλί, στις 4-5 Μαΐου για το Πάσχα και θα επισκεφθεί το ιδιωτικό ρωμαίικο δημοτικό, που θα ανοίξει μετά από 49 χρόνια.

Το μεγάλο πρόβλημα των περιουσιών

Από πλευράς μειονότητας και Ιμβριακών συλλόγων  το θέμα που τίθεται είναι ότι ναι μεν το Σχολείο θα ανοίξει αλλά υπάρχουν προβλήματα με τους μαθητές καθώς ο κόσμος έχει ξεριζωθεί και του έχουν πάρει τις ακίνητες περιουσίες ή όποιες υπάρχουν δεν μπορούν να κληρονομηθούν στα παιδιά και εγγόνια. Για να επιστρέψουν κάποιοι στην Ιμβρο από Ελλάδα ή αλλού θα πρέπει να λυθούν τέτοια ζητήματα που όσο υπάρχουν λειτουργούν αποτρεπτικά για να επανεγκατασταθούν στην Ιμβρο και στην Τένεδο. Και όλα αυτά υπάρχουν  παρά τις εκκλήσεις που απευθύνουν στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και ο δήμαρχος του νησιού για επιστροφή των Ιμβριωτών. Λέγεται πάντως ότι δυο οικογένειες ιμβριωτών στην Αθήνα – με δυο παιδιά – συζητούν για να επιστρέψουν στο νησί