OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

“Στροφή” Ερντογάν με στόχο τη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα – Ποια είναι η «παγίδα»

09/02/2020 - 10:57
συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Share on FacebookShare on Twitter

Τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται πως αλλάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Φυσικά, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποσκοπεί… κάπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και τον ανταποκριτή της, Μανώλη Κωστίδη, ο Ερντογάν επιθυμεί να ξεκινήσει μία συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης.

Είναι χαρακτηριστικό, πως την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: “Υπήρξε ένταση με την Ευρώπη λόγω των γεωτρήσεών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και με το μνημόνιο που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, επειδή η Ε.Ε. δεν ήταν αντικειμενική. Όμως εμείς, ενώ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εκτός των Ελληνοκυπρίων, για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Όταν η Τουρκία έχει τέτοια θετική στάση, είμαστε εναντίον κάθε προσπάθειας αποκλεισμού της χώρας μας”.

Έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει η ίδια η Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας που δεν έχει κηρύξει και της περιοχής που η Τουρκία υποστηρίζει πως της ανήκει, σύμφωνα με το μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά και μέχρι την Κύπρο.
Στο ζήτημα του Αιγαίου θεωρείται πως πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν διμερώς και άλλα ζητήματα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων σε συνδυασμό με τον εναέριο χώρο, οι (κατά τους Τούρκους) “γκρίζες ζώνες”, με την υποσημείωση ότι αν δεν καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούν να οδηγηθούν επίσης στη Χάγη.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια πρόταση για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο να έρθει προς την Ελλάδα από την κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ, που είχε στείλει, πριν από το μνημόνιο με την Τουρκία, διαβήματα στην Αθήνα για παραχωρήσεις οικοπέδων της Ελλάδας, νοτίως της Κρήτης. Η Τρίπολη ζητούσε διευκρινίσεις, καθώς θεωρούσε πως οι παραχωρήσεις εφάπτονταν με περιοχές της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Στην Άγκυρα έχουν εξετάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Χάγης, όπως για παράδειγμα εκείνη που έχει δικαιώσει τη Λιβύη έναντι της Μάλτας. Το δικαστήριο έδωσε μικρότερο δικαίωμα στη Μάλτα επειδή είναι νησί, παρόλο που είναι κράτος.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε περίπτωση που οδηγηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου στη Χάγη, η Τουρκία εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα κερδίσει όλα τα σημεία του Χάρτη της Σεβίλλης. Στο σημείο αυτό, βεβαίως, έχει μεγάλη αξία η θέση που έχει διατυπώσει η Ελλάδα επί υπουργίας Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για καθορισμό ενιαίας υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι και το Καστελλόριζο, η υφαλοκρηπίδα του οποίου θα είναι προφανώς ο πρώτος στόχος της Άγκυρας σε μία πιθανή προσφυγή στη Χάγη.

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΕΡΝΤΟΓΑΝΛΙΒΥΗΣΑΡΑΤΖΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΧΑΓΗ

Related Posts

Τουρκία - Γκιουλέρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Γκιουλέρ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

19/03/2026 - 20:08
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προτείνει επέκταση του πετρελαιαγωγού της μέχρι τη Βασόρα του Ιράκ ως εναλλακτική στα Στενά του Ορμούζ

18/03/2026 - 19:50

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1916 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Θεωρία της Σχετικότητας

Νετανιάχου: «Το Ιράν δεν μπορεί πλέον να εμπλουτίζει ουράνιο και να κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους»

Λίβανος: Έκκληση για εκεχειρία με το Ισραήλ – Εκτός λειτουργίας υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας

Δένδιας για την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από ελληνικούς Patriot στη Σ.Αραβία: «Είμαι περήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Γκιουλέρ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

Νέα «έφοδος» Δένδια: Επισκέφθηκε θαλάμους νεοσυλλέκτων στο 625 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στα Ιωάννινα [pics]

ΗΠΑ: Ενέκριναν έκτακτη πώληση ραντάρ για τα THAAD, πυραύλων AMRAAM, πυρομαχικών για F-16 και αντι-drone συστημάτων στα ΗΑΕ

Τραμπ: «Ζήτησα από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί σε ιρανικά κοιτάσματα και εκείνος συμφώνησε»

Top News

Η Ντέμι Μουρ εύχεται «χρόνια πολλά» στον Μπρους Γουίλις για τα γενέθλιά του: Η φωτογραφία αγκαλιά με την εγγονή του

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Αγαπώ το Παρίσι παράφορα» - Το άλμπουμ του ταξιδιού της στην «πόλη του φωτός»

Ιωάννα Τούνη: Είμαι αληθινή, ειλικρινής και προσπαθώ πάντα να κάνω το σωστό και αυτό μου είναι αρκετό

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Μέσα σε 5 μέρες χτύπησα το πόδι και το κεφάλι μου, έπαθα αλλεργικό σοκ και παραμορφώθηκα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert