Τα Κουρδικά μόνο σε Ιδιωτικά Σχολεία στην Τουρκία!

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Υπαναχωρεί η Άγκυρα στο θέμα της κουρδικής γλώσσας και παρά τις πομπώδεις παλιότερες διακηρύξεις περί ελεύθερης χρήσης της, τώρα θα επιτρέψει την διδασκαλία της μόνο σε …ιδιωτικά σχολεία και όχι στην Δημόσια εκπαίδευση.

Με τις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας επιχειρεί να εμφανίσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα για την εξασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα.

Πιθανολογείται, σύμφωνα με την Σαμπάχ, ότι σε έναν πρώτο χρόνο, η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ παράλληλα θα παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας. Στα δημόσια σχολεία, η κουρδική γλώσσα θα εισαχθεί ως μάθημα επιλογής. Η ρύθμιση θεωρείται ότι συνιστά μέρος του »πακέτου εκδημοκρατισμού», που θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα. Το πακέτο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει επιπλέον διατάξεις που επιτρέπουν τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας στη μητρική γλώσσα.

Τονίζεται πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές θα δρομολογηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην παραβιαστεί το άρθρο 42 του τουρκικού Συντάγματος, το οποίο δεν προβλέπεται να αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με τη διάταξη του συγκεκριμένου άρθρου, καμία γλώσσα, πλην της τουρκικής, δεν μπορεί να διδαχθεί ως μητρική γλώσσα σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό θεσμό.

Το κουρδικό κόμμα BDΡ, φέρεται ωστόσο να θεωρεί ανεπαρκείς τις επικείμενες αλλαγές : «Δεν είναι αρκετό. Θέλουμε να μιλούμε τη γλώσσα, σε οποιοδήποτε μέρος του δημόσιου χώρου», δήλωσε ο κ. Χασίμ Καπλάν στέλεχος του BDP.