OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τα σχέδια αντίδρασης της Αθήνας στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα

02/06/2020 - 11:39
τουρκική προκλητικότητα - Αθήνα
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Με διπλωματία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όταν και εφόσον χρειαστεί, σκοπεύει να αντιδράσει η Αθήνα στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Η Αθήνα θεωρεί πλέον σχεδόν βέβαιη , το επόμενο χρονικό διάστημα, την έξοδο τουρκικού ερευνητικού πλοίου σε θαλάσσια περιοχή που παράνομα υποστηρίζει η Άγκυρα ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως εκείνη αποτυπώνεται στους χάρτες που συνοδεύουν το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές μιλώντας στο OnAlert, εκτιμούν ότι η Τουρκία, μετά την αναμενόμενη και προβλεπόμενη διαδικασία πρωτοκόλλησης του μνημονίου στον ΟΗΕ, θα αποστείλει πλοίο στην θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Καρπάθου , της Ρόδου και της Κρήτης. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να συμβεί σχετικά άμεσα, καθώς εντός του Ιουνίου είναι προγραμματισμένο – εκτός απροόπτου- να αναλάβει την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αναμένεται να «πιέσει» για την επίσπευση των
διαδικασιών πρωτοκόλλησης του μνημονίου.

Ποια θα είναι η ελληνική απάντηση σε αυτό το ενδεχόμενο; Η αντίδραση της Αθήνας θα καθοριστεί από τη δραστηριότητα και τις κινήσεις της Άγκυρας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «εξαρτάται από το τι θα κάνει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, πώς και πού θα το κάνει».

Τα πιθανά σενάρια

Αν το τουρκικό πλοίο ακολουθήσει την τακτική του «Oruc Reis», τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή κινηθεί 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου και περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης, η αντίδραση της Αθήνας θα είναι ήπια, όπως συνέβη και πριν τρεις μήνες.

Αν η Άγκυρα αποφασίσει το ερευνητικό πλοίο κινηθεί σε περιοχές που βρίσκονται δυτικότερα, γεωγραφικά πιο κοντά στις ανατολικές ακτές των ελληνικών νησιών που έχουν μέτωπο στην ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα ή το εύρος της υφαλοκρηπίδας, η αντίδραση θα είναι διαφορετική. Θα εξαρτηθεί από τη δραστηριότητα του τουρκικού πλοίου. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί στην Τουρκία να ακουμπήσει ελληνική υφαλοκρηπίδα, ποντίζοντας καλώδια για την πραγματοποίηση ερευνών.

Δε θα συμβεί όμως το ίδιο αν το τουρκικό πλοίο πραγματοποιεί έρευνες χρησιμοποιώντας sonars , καθώς αυτή η κίνηση δε θεωρείται ότι αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, από τη στιγμή που υπάρχει η διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, η οποία και συνιστά διαχρονικά τη μόνη ελληνοτουρκική διαφορά για την Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει κάποια κίνηση σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα όρια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και οι οποίες περιγράφονται στα αιτήματα για έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρίας, ΤΡΑΟ , που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Το υπουργείο Εξωτερικών απαντά διπλωματικά σε όλες τις λεκτικές προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά και σε κάθε τουρκική κίνηση που επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», δήλωσε χθες ο υπουργός, Νίκος Δένδιας.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο OnAlert, όλες οι πιθανές κινήσεις τουρκικών πλοίων θα βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση των ελληνικών δυνάμεων. Εκτός της φρεγάτας που είναι σκοπούν στο κεντρικό Αιγαίο, δέκα πλοία επιφανείας (φρεγάτες-πυραυλάκατοι) και δύο υποβρύχια βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να επέμβουν αν χρειαστεί.

Το ίδιο ισχύει και στον αέρα. Τους τελευταίους δύο μήνες απογειώνεται διπλάσιος αριθμός αεροσκαφών για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών που πραγματοποιούν υπερπτήσεις και παραβιάζουν τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

Tags: ORUC REISΑΓΚΥΡΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Related Posts

Άγκυρα - Μητσοτάκης - Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

05/02/2026 - 12:54
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκαλεί πάλι η Τουρκία: «Αντίθετοι με το Διεθνές Δίκαιο οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για τα 12 ν.μ.»

05/02/2026 - 11:58
Αιγαίο - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη σε όλο το Αιγαίο: Έκαναν 9 παραβιάσεις και 4 παραβάσεις

04/02/2026 - 18:10

Διαβάστε Επίσης

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

Ρωσία: Συνελήφθησαν και θα ανακριθούν δύο ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert