OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα – Νέα NAVTEX για έρευνες «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

10/08/2020 - 17:40
ΕΕ
Share on FacebookShare on Twitter

Αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα δείχνει η Τουρκία, που έστειλε από νωρίς το πρωί το Oruc Reis για «έρευνες» βάσει της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε.

Αυτό δείχνει η νέα NAVTEX που εξέδωσε, απαντώντας στην αντι-NAVTEX που νωρίτερα είχε κοινοποιήσει η Αθήνα.

Η νέα NAVTEX -με την οποία ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis και τα δύο πλοία της συνοδείας του θα πραγματοποιήσουν έρευνες «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας», είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

«Πού το πάει η Τουρκία;»

Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι πόσο αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί είναι η Άγκυρα.

Το γεγονός πως -όπως υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου- την εντολή για την έξοδο του Oruc Reis έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον δείχνει πως «τα παίζει όλα για όλα».

Στόχος της όχι μόνο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και να την σύρει σε έναν διάλογο από θέση ισχύος.

Και το θέμα είναι πως κατά τα φαινόμενα κανείς τρίτος αυτή τη φορά δεν μπορεί να την σταματήσει, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, που το Oruc Reis έκανε έναν μικρό περίπλου, πριν επιστρέψει στην Αττάλεια.

Η διαφορά είναι πως την προηγούμενη φορά υπήρξε παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, που αυτή την περίοδο ασκεί και τα καθήκοντα της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως τώρα η Γερμανία δείχνει στάση «ουδετερότητας». Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερμανικού ΥΠΕΞ, «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα». Λάθος μήνυμα κι όχι παραβίαση κυριαρχίας.

Επιπλέον απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Παρατηρητές αναφέρουν πως η Γερμανία φέρεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι μετά την πρωτοβουλία της για αποκλιμάκωση της έντασης, ήρθε η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που από την Τουρκία θεωρήθηκε «εχθρική κίνηση».

Οι εξηγήσεις της Αθήνας ότι δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να εφαρμόσει και μόνον όσα ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν φαίνεται -τουλάχιστον αυτή την ώρα- να «μαλακώνουν» την ενόχληση.

Πάντως πριν από λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα σε Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, @HeikoMaas, συζητήσαμε για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. pic.twitter.com/Sf26g8W7Qu

— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 10, 2020

 

Tags: NAVTEXORUC REISΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

Related Posts

Τουρκία - F-16
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

26/03/2026 - 19:49
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41

Διαβάστε Επίσης

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο, παρουσία Δένδια [pics, vid]

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Στενά του Ορμούζ: Δεν κατάφεραν να περάσουν κινεζικά πλοία, παρά τις υποσχέσεις του Ιράν

IDF: Νέα κύματα επιθέσεων σε τρεις περιοχές του Ιράν – Ταυτόχρονα πλήγματα και σε Βηρυτό

Axios: Έξαλλος ο Τζει Ντι Βανς με τον Νετανιάχου – «Μας πουλήσατε τον πόλεμο στο Ιράν ως κάτι εύκολο»

Reuters: Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν καταστρέψει μόνο το 1/3 των πυραύλων του Ιράν

Top News

Ηλίας Βρεττός: Προσπάθησα να μη βγει το θέμα του ξυλοδαρμού μου για να μην ανησυχήσουν οι δικοί μου

Σαμπαλένκα για το μονόπετρό της που έγινε viral: «Ήθελα 14 καράτια και πήρα 12»

Η Μαριλού Κατσαφάδου θα είναι στο «Your face sounds familiar»: Ανυπομονώ, είμαι πολύ ενθουσιασμένη

Στήθηκε ελληνικό γλέντι με τραγούδι της Αναστασίας στον αγώνα Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς - Μιλγουόκι Μπακς

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert