OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τι είπαν διπλωματικές πηγές για τα ΜΟΕ, την θετική ατζέντα και την διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία

09/04/2024 - 13:22
ΜΟΕ
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 22 Απριλίου έρχεται στην Αθήνα η τουρκική αποστολή για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ θα ακολουθήσει στις 26 Απριλίου η συνάντηση για τη θετική ατζέντα που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όπως επεσήμαναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, δεν έχει οριστεί ακριβής χρόνος για το πρόγραμμα επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, αλλά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, μέχρι στιγμής, καθώς οι συνθήκες δεν έχουν φτάσει εκεί.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι πρέπει να εμπεδωθεί ένα κλίμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης και να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση στις αρχές που θα πρέπει να διέπουν τον διάλογο. «Δε θα είναι μια σύντομη διαδικασία, όποτε υπάρξει ο διάλογος αυτός» τόνισαν. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλλιεργούμε κλίμα νηνεμίας και να μην παράγονται κρίσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δραστηριότητα στο Αιγαίο» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι ο πιο ασφαλής τρόπος να γίνει αυτό είναι η διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς. 

«Οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, όμως στόχος είναι να μην παράγονται κρίσεις σε βαθμό όπου θα διακυβεύεται η ηρεμία και η ειρήνη στην περιοχή» τόνισαν και προσέθεσαν: «Διανύουμε περίοδο σχετικής ηρεμίας, τόσο στο κομμάτι το ρηματικό, όσο και στο σημείο του πεδίου. Καταλαβαίνουμε ότι περιπτώσεις με σχετικές εντάσεις θα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να έχουμε στάση που να κατατείνει στην ειρήνη και την ευημερία».

Όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, «το ζήτημα της Κύπρου είναι απολύτως μείζονος εθνικής σημασίας και θα συνεχίσουμε να το διαχειριζόμαστε με τον τρόπο αυτό». Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση και τονίζεται ότι είναι σημαντικό να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος.

«Η θέση που διατυπώνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι εκτός πλαισίου και δε μπορεί να συζητηθεί. Αντιβαίνει και κάθε έννοια λογικής. Δε μπορείς να προσέρχεσαι σε ένα διάλογο απαιτώντας ως προϋπόθεση να έχει γίνει αποδεκτή η εγγύηση που θέλεις, αντιβαίνει κάθε πολιτική και διπλωματική λογική». Είναι θετικό, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι έχει οριστεί ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ και θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που παρέχεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ, για ουσιαστική συζήτηση.

Σε ότι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα υπάρξει αποστροφή σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου. «Η πεποίθηση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στο Κυπριακό». Άλλωστε, όπως υπενθυμίζεται, και «στα συμπεράσματα του Ιουνίου υπήρξε ρητή αναφορά ότι η ΕΕ θα είναι ενεργά παρούσα σε όλα τα στάδια προς την επίλυση του Κυπριακού».

Δεν έχει υπάρξει αλλαγή στάσης της Ελλάδας για το Κόσοβο

«Η ελληνική πλευρά διατηρεί απαρέγκλιτα τη στάση μας τόσο απέναντι στη Σερβία, όσο και απέναντι στο Κόσοβο. Δεν έχει υπάρξει ούτε προτιθέμεθα να υπάρξει αλλαγή της στάσης» υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές. Σχετικά με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, διευκρινίζεται ότι «δεν έχει καμία επιρροή σε ότι αφορά την ελληνική διπλωματική θέση απέναντι στη Σερβία και το Κόσοβο, είναι εσωτερικό θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε κάθε περίπτωση είναι μη δεσμευτική». Πρόκειται για μια εσωτερική έκθεση και μια απλή γνώμη που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια, άλλωστε, θα περιέλθει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και, στη συνέχεια, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρχει πιστή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών, ενώ τόνισαν ότι τα μνημόνια να έρθουν προς κύρωση αν τηρούνται όλα τα βήματα και από την άλλη πλευρά. Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις πολιτικές εξελίξεις, όπου το Μάιο πρόκειται να διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Αναφορικά με τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν θα αναφέρεται στη χώρα πια ως «Βόρεια Μακεδονία», επισημαίνεται ότι «η λογική της Συνθήκης των Πρεσπών αποτελεί όχι απλά μια υποχρέωση της χώρας αλλά δε μπορεί να αλλάξει μονομερώς και υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης διάταξης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Eurokinissi

Tags: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΕΛΛΑΔΑΚΟΣΟΒΟΚΥΠΡΙΑΚΟΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣΜΟΕΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

F-16 - Αιγαίο
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

19/12/2025 - 18:58
Τουρκία - διπλωματικές πηγές
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

17/12/2025 - 18:18
ATR-72 - FIR Αθηνών
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

16/12/2025 - 17:25

Διαβάστε Επίσης

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert