Την φιλία Αβραμόπουλου – Ερντογάν θυμήθηκαν οι Τούρκοι!

Την τιμητική τους είχαν στον Τουρκικό τύπο οι κύριοι Ευαγ. Βενιζέλος και Δημ. Αβραμόπουλος καθώς αναφέρονται σε σχέση με την ορκωμοσία Ερντογάν. Η εφημερίδα Turkiye, σε δημοσίευμά της με τον τίτλο «Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής θα λάβει μέρος ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελλάδας», γράφει ότι έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση πως ο Αντιπρόεδρος της Ελλάδας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θα λάβει μέρος στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για το προεδρικό αξίωμα της Τουρκίας που αναλαμβάνει ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Τ.Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που έγινε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε ότι στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ελήφθη η απόφαση για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην ορκωμοσία του κ. Ερντογάν ως Προέδρου, να παραστεί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος.

Κατά τις πληροφορίες εδώ στην Ελλάδα  ο κ. Βενιζέλος προ ημερών είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επικοινωνία, όπως γράφτηκε, δεν ανακοινώθηκε.Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν προτού ο κ.Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώσει επίσημα ότι δίνει το χρίσμα του Πρωθυπουργού στον κ. Νταβούτογλου.. <<Η ελληνική πλευρά είχε όμως τις πληροφορίες της (συμβαίνει και αυτό καμιά φορά) και πρόλαβε τα γεγονότα. Κάπως έτσι, ο Βενιζέλος πρέπει να είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που συνεχάρη τον κ. Νταβούτογλου προκαταρκτικά>>, σημείωσε ο Μικροπολιτικός των Νέων.Όσον  αφορά την τελετή της ορκωμοσίας σημειώνει ότι  <<είναι η πρώτη φορά που η (ελληνική) κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε παρόμοια σεμνή τελετή από τον αρχιτελετάρχη του κυβερνητικού σχήματος Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θυμίζω – γράφει- ότι ο υπουργός Αμυνας δεν έχει χάσει κανένα διεθνές χάπενινγκ, από την ενθρόνιση του νέου Πάπα μέχρι την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Νέλσον Μαντέλα>>.

Εγκώμια Αβραμόπουλου για Ερντογάν

Πάντως η   Turkiye όπως και η Yeni Safak, έχουν πλούσιο ρεπορτάζ  για τον κ.Αβραμόπουλο :

Με τον τίτλο  «Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας είπε: ο Ερντογάν έφθασε στο αποκορύφωμα της πολιτικής του πορείας» η πρώτη και «Συγχαρητήρια για το Προεδρικό Μέγαρο από τον Έλληνα φίλο», η δεύτερη,γράφουν ότι ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευχήθηκε ο νέος εκλεγείς Πρόεδρος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, Ερντογάν, να έχει επιτυχία και τα νέα του καθήκοντα να είναι προς όφελος του τουρκικού λαού, της ειρήνης στην περιοχή, καθώς επίσης στη συνεργασία, στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα. Και συνεχίζει η αναφορά:Ο κ. Αβραμόπουλος, που είπε ότι ο κ. Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη με τις φυσικές ηγετικές ιδιότητές του και την υποστήριξη του τουρκικού λαού στο προεδρικό αξίωμα, έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο της πολιτικής διαδρομής,  ευχήθηκε αυτά τα νέα ύψιστα καθήκοντα του κ. Ερντογάν, οι γνώσεις του και οι εμπειρίες του να είναι προς όφελος του λαού του και να εξυπηρετήσουν την ειρήνη, τη συνεργασία, την ανάπτυξη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Η φιλία μεταξύ Ερντογάν και Αβραμόπουλου έχει παρελθόν 20 ετών. Ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων κ. Αβραμόπουλος, είχε μεταβεί μέχρι τις φυλακές στο Πιναρχισάρ, όταν ήταν φυλακισμένος ο κ. Ερντογάν, για να τον επισκεφθεί, αλλά δεν του είχε επιτραπεί η επίσκεψη.

Πληροφοριες αναφέρουν ότι ο Αβραμόπουλος σχεδιάζει επίσκεψη στην Τουρκία μέσα στον επόμενο μήνα και πριν φυσικά παραιτηθεί για να αναλάβει Επίτροπος στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Ραντεβού Αβραμόπουλου με τον τούρκο υπουργό Άμυνας στις Βρυξέλλες και στο βάθος Άγκυρα

Τηλεφώνημα Αβραμόπουλου με τον Κέρυ για τα ελληνοτουρκικά



Οι τουρκικοί στόχοι στο Αιγαίο και πως θα «καταρριφθούν»