Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Κατηγορούν ξανά ελληνικά μαχητικά ότι «λόκαραν» τουρκικά F-16 στο Αιγαίο [vid]

Συνεχίζουν το «παραμύθι» των παρενοχλήσεων οι Τούρκοι, κατηγορώντας ελληνικά μαχητικά ότι προσπάθησαν «να εμποδίσουν ξανά» τα τουρκικά F-16 να πραγματοποιήσουν την άσκηση NEXUS ACE.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε σήμερα, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, βίντεο με τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη κατά την διάρκεια των πτήσεων στο Αιγαίο. «Τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη αποστολή του NATO, NEXUS ACE. Σε αυτή συμμετείχαν: 14 μαχητικά F-16, 1 HİK, 1 KC-135 και 1 αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης CASA της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και 1 αεροσκάφος E3-A AWACS του NATO», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ.

«Ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από 5 διαφορετικές αεροπορικές βάσεις παρενόχλησαν τα δικά μας και λόκαραν τα ραντάρ τους. Τα τουρκικά F-16 τους έδωσαν την απαραίτητη απάντηση και τα αναχαίτισαν. Παρά τις προσπάθεις της Ελλάδας να εμποδίσει την άσκηση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία», υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που η Τουρκία «βαφτίζει» τις αναχαιτίσεις ως «παρενόχληση», αφού παρόμοιες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η Άγκυρα και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022. 

Χθες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο 108 φορές. Η διαδικασία αναχαίτισης των «εισβολέων» εξελίχθηκε σε σκληρές αερομαχίες 20 φορές. 

Τις μέρες που διεξάγεται η άσκηση NEXUS ACE, τα τουρκικά αεροσκάφη εισβάλουν κατά δεκάδες στον ελληνικό εναέριο χώρο, αυξάνοντας την επικινδυνότητα των αποστολών αναχαίτισης και τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.