Η Τουρκία έτοιμη να στείλει στρατό στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

Μια κίνηση της ΕΕ – που προβάλει ο τουρκικός Τύπος- ενδέχεται να μας »εμπλέξει» με την Άγκυρα, σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Στρατηγείο στην Λάρισα ,που ενεργοποιήθηκε για την αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία!

Σε είδηση λοιπόν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού NTV, αναφέρεται ότι η ΕΕ με επιστολές που έστειλε σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής. Εκτός από την Τουρκία, έλαβαν επιστολές ο Καναδάς, η Γεωργία, η Νορβηγία, η Σερβία και οι ΗΠΑ.

Η τουρκική ιστοσελίδα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές Αρχές, η Τουρκία σε αυτή τη φάση, δε σχεδιάζει να στείλει απευθείας στρατιώτες στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία  αλλά αξιολογεί το θέμα της υποστήριξης για ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια.
 
Μπορεί να μην έχει πιθανότητα να γίνει – με τα σημερινά δεδομένα – αλλά σκέπτεστε να στείλει ένα λόχο Τούρκων στην Αφρική και να ζητήσει πόστα στην Λάρισα ή τον χειρισμό του (ελληνικού) κλωβού επικοινωνιών στο τακτικό στρατηγείο στην  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία;
Πάντως σύμφωνα με την τουρκική κρατική TV η Αγκυρα έχει σχέδια για παρέμβαση στην  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: «Μπορούμε να συμβάλουμε στην οποιαδήποτε λύση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», είπε ο ΥΠΕΞ κ. Νταβατουγλου,με αφορμή  

Ο  Νταβατουγλου αφού τόνισε πως η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις είπε ότι μαζί με όλους τους γείτονες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έθεσαν επί τάπητος το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνόδου που διεξήχθη τον περασμένο μήνα για την Αφρική και ανέφερε πως εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους για την πρόσφατη σφαγή των Μουσουλμάνων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι θα πάρουν μέρος σε κάθε είδους συνεργασία.

Ο Τουρκος ΥΠΕΞ , σημειώνοντας πως πρότεινε ένα σχέδιο δράσης στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας κ. Ιγιάντ Μεντενί με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία, είπε ότι πρέπει να αποσταλεί αμέσως μια αποστολή παρατηρητών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και να εκδοθεί αμέσως μια έκθεση καθώς και να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ και του εκτελεστικού συμβουλίου και να διοριστεί ένας ειδικός απεσταλμένος για την περιοχή.

Ο κ. Νταβούτογλου , είπε:
«Θα κάνουμε την καλύτερη μας συμβολή στις προσπάθειες που καταβάλλει ή η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αφρικανική Ένωση ή ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας για να σταματήσει η σφαγή στην περιοχή».