Τουρκική «κωλοτούμπα» για το Λαύριο

Επιμέλεια: Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Σε θεαματική κωλοτούμπα αναγκάζουν τα στοιχεία να κάνει η τουρκική προπαγάνδα όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι οι δράστες των δυο τελευταίων επιθέσεων στην Άγκυρα είχαν εκπαιδευτεί δήθεν σε στρατόπεδο στο Λαύριο.
Οι μεγάλες εφημερίδες κάνουν στροφή και αποκαλύπτουν βάσει των στοιχείων που βρήκαν σε μια άκαρπη από πλευράς συλλήψεων επιχείρηση, ότι ο φερόμενος ως ύποπτος,μέλος της  οργάνωση DHKP-C,  που χθες τον είχαν ως εκπαιδευμένο στην Ελλάδα ,  ότι  έχει εκπαιδευτεί στην …Συρία!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: O τουρκικός τύπος αναφέρεται και σήμερα στις έρευνες που γίνονται σχετικά με τη σύλληψη αυτών που είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση την περασμένη Τρίτη στο κτίριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την οποία, την ευθύνη είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C. 

Η Hurriyet γράφει για το θέμα τονίζοντας πως ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γκιουλέρ, είπε στην εφημερίδα πως είναι πλέον ξεκάθαρες οι ταυτότητες αυτών που επιτέθηκαν και ότι βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μηχανισμό πυροδότησης που εγκαταλείφθηκε, καθώς επίσης και στην τσάντα που αφέθηκε στο σημείο του συμβάντος. 

Γίνεται αναφορά στην επιχείρηση που έγινε σε 14 σημεία και τονίζεται ότι ετέθησαν υπό κράτηση 9 άτομα. Όμως μέχρι στιγμής αυτοί που είχαν επιτεθεί δεν συνελήφθησαν. Για τον Χασάν Μπιμπέρ. μέλος του DHKP-C αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Συνδικάτου Λιμένων και όταν αποχώρησε από τα καθήκοντά του προσχώρησε στο DHKP-C. Το άτομο αυτό- γράφει η εφημερίδα- , τελευταία μετέβη στη Συρία όπου εκπαιδεύτηκε ως »ζωντανή βόμβα» ( βομβιστής αυτοκτονίας)  και στη συνέχεια έκανε είσοδο στην Τουρκία. Η σύζυγός του δηλώνει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και ότι γίνεται προσπάθεια να εξαλείψουν τον σύζυγό της, ενώ εκείνος, όπως λέει, δεν είναι τρομοκράτης.  

Η άλλη μεγάλη εφημερίδα,η  Cumhuriyet, γράφει για το θέμα  σημειώνοντας ότι δεν βρέθηκαν από τις έρευνες στοιχεία και επαναλαμβάνει τα όσα αναφέραμε παραπάνω από την Hurriyet σχετικά με τον Χασάν Μπιμπέρ.
.Η Zaman αναφέρεται στα ίδια με τον τίτλο «Επιχείρηση εναντίον του DHKP-C υποστηριζόμενη δια αέρος» (συμμετείχε ελικόπτερο). Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι έγινε έφοδος σε 12 γιάφκες και 2 συνδέσμους και ετέθησαν υπό κράτηση 3 άτομα. 
Επίσης, αναφέρεται στα στοιχεία του Χασάν Μπιμπέρ, που είναι ένας από τους τρεις τρομοκράτες. Και στο δημοσίευμα αυτό, σημειώνεται ότι ο Μπιμπέρ έτυχε εκπαίδευσης στη Συρία και στη συνέχεια ήρθε στην Τουρκία για να προβεί σε επιθέσεις αυτοκτονία.

 Η Αksam γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Βομβιστής που καταζητείται πρώην συνδικαλιστής». Για τον Μπιμπέρ γράφει ότι αρχικά διέφυγε στη Γερμανία και αργότερα μετέβη στη Συρία. 

Η Yeni Safak γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ο βομβιστής του DHKP-C ήταν Πρόεδρος Συνδικάτου». Για τον Χασάν Μπιμπέρ γράφει ότι είχε μεταβεί στη Συρία για εκπαίδευση και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία. 

Στο θέμα αναφέρεται η Radikal τονίζοντας ότι η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας συνέστησε ειδική ομάδα 20 ατόμων για την σύλληψη των κατηγορουμένων που καταζητούνται ως ζωντανές βόμβες. Σημειώνεται ότι λέγεται πως ενδέχεται να έχουν διαφύγει από την Άγκυρα.  

Η Μilliyet αναφέρεται στα ίδια  με τον τίτλο «Έμειναν άδεια τα χέρια της Αστυνομίας από την επιχείρηση που έκανε το χάραμα» και τονίζει ότι η Αστυνομία κατόρθωσε μετά από αυτή την επιχείρηση να θέσει υπό κράτηση μόνο ένα άτομο που αντιστάθηκε στις Αρχές, ενώ δεν βρήκε τα ίχνη αυτών που επιτέθηκαν. 
 Στην επιχείρηση που έγινε αναφέρεται η Sabah  σημειώνοντας ότι κατά την επιχείρηση σε 14 διαφορετικά σημεία δεν βρέθηκαν τα ίχνη των επιτιθεμένων, αλλά κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πολλά έντυπα της οργάνωσης και πλαστές ταυτότητες. 
 Η Vatan γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Επιχείρηση εναντίον του DHKP-C υποστηριζόμενη διά αέρος». 

Οι εμμονές

Ερχόμαστε τώρα σε δύο μικρότερες εφημερίδες που συνεχίζουν στα περί Λαυρίου και γενικά περί Ελλάδας- φαίνεται πως έμειναν από …ρεπορτάζ και εμμένουν στις ύποπτες διαρροές των σκοτεινών κύκλων.
 
Η Haber Turk γράφει ότι ο Χασάν Μπιμπέρ διαπιστώθηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα που βρέθηκαν στα διάφορα αντικείμενα που αφέθηκαν μετά την επίθεση κοντά στον τόπο του συμβάντος. Ο Μπιμπέρ είχε έρθει με τον Ετζεβίτ Σανλί που είχε κάνει την επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική Πρεσβεία. Η Οργάνωση DHKP-C για να ακουστεί η φωνή της έβαλε στο κύκλωμα μέλη της οργάνωσης από τις χώρες της Ευρώπης και πρώτα από τη Συρία και την Ελλάδα. Ο Μπιμπέρ ήταν από τους πρώτους που έλαβε μέρος σε επιθετικές ενέργειες και είχε εκπαιδευτεί και στο στρατόπεδο του Λαυρίου. Ο Μπιμπέρ και ο Μουράτ Κορκούτ είχαν κάνει είσοδο στην Τουρκία ερχόμενοι από το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα μαζί με τον Ετζεβίτ Σανλί. 

Η Birgun αναφέρεται στην έφοδο σε 14 διαφορετικά σημεία για το DHKP-C τονίζοντας ότι ετέθησαν υπό κράτηση πολλά άτομα, τα οποία στη συνέχεια ανακρίθηκαν.
 Και συνεχίζει με »ελληνική πτυχή», ως εξής : Κατά την επίσκεψη πριν λίγο διάστημα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία είχε διαβιβαστεί η ενόχληση της Τουρκίας για το στρατόπεδο του Λαυρίου και στην Ελλάδα στη συνέχεια έγινε επιχείρηση από την Αστυνομία. Κατά την επιχείρηση η Αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 15 άτομα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στην δήλωση που έγινε από το Λαϊκό Μέτωπο τονίστηκαν τα εξής : «Ένας φίλος μας στην Αθήνα απήχθη και τέθηκε υπό κράτηση ενώ περπατούσε στο δρόμο και του είπαν ότι θα πρέπει να κάνει μαρτυρία σχετικά με τις παλιές υποθέσεις. Ο φίλος μας σήμερα το πρωί εστάλη στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο. Πήραν την πληροφορία πως δύο άτομα που μετέβησαν από την Αθήνα, για να λάβουν μέρος στη δίκη και να υποστηρίξουν το φίλο μας και άλλα 4 άτομα από τη Θες/νίκη ετέθησαν υπό κράτηση.