Τουρκικός Τύπος: Συναγερμός στην Αθήνα για την επίσκεψη Νταβούτογλου

Η επίσκεψη του τουρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα απασχολεί και τον τουρκικό τύπο. Οι κυριότερες τουρκικες εφημερίδες αναφέρουν την επίσκεψη Νταβούτογλου σε συνδυασμό με την ένταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει οτι «Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελλάδα για δύο ημέρες εν μέσω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά κοιτάσματα» και συμπληρώνει «Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αποτελούν μέρος των μέτρων ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν το 2010 για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων του Αιγαίου».

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι τον περασμένο μήνα «η Λευκωσία είπε ότι τουρκικό σκάφος μπήκε στην ελληνοκυπριακή ΑΟΖ, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για βίαιη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Άγκυρα, αντιτίθεται στην εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία των ενεργειακών κοιτασμάτων πριν επιτευχθεί συμφωνία που θα επιλύει την εδώ και δεκαετίες διχοτόμηση του νησιού.»

Δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός οτι η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού γίνεται υπο την σκιά των ενεργειακών ερευνών στη Μεσόγειο.

Απο την πλευρά της η τουρκική εφημερίδα  Ζαμάν αναφέρει ότι ο Νταβούτογλου «πραγματοποιεί μία κρίσιμη επίσκεψη στην Ελλάδα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου εν μέσω της έντασης για το αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και θα συμμετάσχει στο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα».
Και αυτη η εφημερίδα αναφέρεται στην ένταση που επικρατεί στην περιοχή ενω «η Τουρκία επιμένει στη συμμετοχή της στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο στην περιοχή, κάτι που οι Ελληνοκύπριοι χαρακτηρίζουν παραβίαση της ΑΟΖ».

Το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού τύπου αναφέρεται στα ζητήματα της ΑΟΖ ωστόσο οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες δεν παραβλέπουν το γεγονός οτι η επίσκεψη Νταβούτογλου εχει προκαλέσει «Συναγερμό στην Αθηναϊκή αστυνομία» (Finansglobal, Timeturk) με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας να έχουν εφαρμοστεί για την σημερινή επίσκεψη του Τουρκου πρωθυπουργού.