OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τούρκοι που παραδέχονται το πογκρόμ κατά Ελλήνων στην Πόλη το 1955

09/09/2014 - 00:12
Share on FacebookShare on Twitter

Ολοένα και περισσότεροι τουρκοι και φορείς στην γειτονική χώρα αρχίζουν να συζητούν και να παραδέχονται τις ευθύνες του τουρκικού κράτους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της προβοκάτσιας που οδήγησε στα Σεπτεμβριανά και πογκρόμ κατά της ελληνικής μειονότητας  ( και Αρμενίων και Εβραίων πολιτών της Τουρκίας ) στην Κωνσταντινούπολη το 1955. Και να ομολογούν ότι ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει στην σημερινή εποχή.

Μια τέτοια ανοιχτή συζήτηση  διοργάνωσαν εκπρόσωποι ομάδων μειονοτήτων για να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των 6-7 Σεπτεμβριανών του 1955. Το κύριο συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι η «Νέα Τουρκία» του Πρόεδρου Ερντογάν (Erdoğan) δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση των πολιτικών του παρελθόντος, οι οποίες είχαν οδηγήσει στην καταστροφή των μειονοτικών ομάδων, αναφέρει η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman (στις 8/9) με τίτλο: «New Turkey discourse continuation of Sept. 6-7 events».

Το Σάββατο εξάλλου πραγματοποιήθηκε επίσης και συγκέντρωση μνήμης στον δρόμο Ιστικλάλ,  στη γειτονιά Ταξίμ, από την οργάνωση «Σταματήστε τον ρατσισμό και τον εθνικισμό» (Dur De). Μιλώντας σε δημοσιογράφους το μέλος της οργάνωσης Dur De, κ. Γκόντζα Σαχίν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα »Σεπτεμβριανά» και η πολιτική διακρίσεων των μειονοτήτων θα πρέπει να σταματήσει. Να σημειωθεί ότι οι συγκεντρωμένοι έφεραν πανό που αναγράφονταν «6-7 Σεπτεμβριανά. Δεν ξεχνάμε» αλλά και «Ποτέ ξανά» -στα ελληνικά ( πάνω αριστερά στην φωτογραφία)!

Ποια »Νέα Τουρκία»;

Η πρώτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευαγές Ίδρυμα, Ισμαήλ Μπεσικτσί (İsmail Besikci)  της συνοικίας Μπέυγιογλου της Κων/πολης, με την συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκών και εκπροσώπων μειονοτικών ομάδων, είχε ως στόχο να ρίξει φως στα πραγματικά συμβάντα στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 και να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.  Οι παριστάμενοι διατύπωσαν την θέση  ότι  δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια  »Νέα Τουρκία», αν οι μη Μουσουλμάνοι πολίτες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τη μουσουλμανική πλειοψηφία.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, ο δημοσιογράφος κ. Rıdvan Akar, δήλωσε τα Σεπτεμβριανά  ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα των πολιτικών  της τουρκικής  κυβέρνησης, όπως η Varlik Vergisi (φόρος περιουσίας), με την οποία ο πλούτος μεταφέρθηκε από μη μουσουλμάνους σε  μουσουλμάνους, η καμπάνια » Vatandaş Türkçe KONUS » (» πολίτη, Μίλα Τουρκικά ») κλπ  . Δυστυχώς, η ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι γεμάτη από τα ανεπιθύμητα συμβάντα που συνέβησαν σε μειονότητες, είπε. Έτσι, ο πληθυσμός των παλαιών μη-μουσουλμανικων κοινοτήτων της Ανατολίας, όπως οι Αρμένιοι, Εβραίοι, Ρωμιοί και οι Ασσύριοι, σταδιακά μειώθηκε.

Ο κατάλογος των βανδαλισμών

Μέλη της οργάνωσης «Σταματήστε τον ρατσισμό και τον εθνικισμό» (Dur De), προέβησαν  επίσης σε δήλωση σχετικά με τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. »Ως ακτιβιστές συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων στα γεγονότα της 6 και 7ης  του Σεπτέμβρη 1955. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων κατά των μειονοτικών ομάδων, περισσότερες από 400 μη-Μουσουλμάνες γυναίκες βιάστηκαν, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν άσχημα. Τέσσερις χιλιάδες διακόσια δώδεκα (4.212) σπίτια, 1.004 γραφεία /καταστήματα, 73 εκκλησίες, μία συναγωγή, ένα μοναστήρι, 26 σχολεία και 5.317 άλλοι χώροι, όπως  ξενοδοχεία και  μπαρ, καταστραφηκαν από τις επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Από αυτά 59% της κατεστραμμένης ιδιοκτησίας ανήκε σε Έλληνες, 12 % για τους Εβραίους και 17% για τους Αρμένιους (…) Τα γεγονότα επιτάχυναν την μετανάστευση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη ειδικότερα. Το έργο της δημιουργίας μιας ομοιογενούς Ανατολία με την άρση των διαφόρων εθνοτικών ομάδων που ακολουθείτο από τις κυβερνήσεις από το 1913, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εθνικό κράτος συνεχίστηκε. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές της αφομοίωσης, της εξαναγκαστικής μετανάστευσης εφαρμόζονταν από το τουρκικό κράτος. Από την άποψη αυτή,Σεπτεμβριανά  ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις μειονοτικές ομάδες στην Τουρκία για την  δημιουργία μιας κοινωνίας που ως επί το πλείστον να αποτελείται από ανθρώπους με την τουρκική ταυτότητα και Σουνίτες «είπαν  χαρακτηριστικά,οι ακτιβιστές.Οι ομιλητές είπαν ότι όλα ξεκίνησαν με την μετάδοση της ψευδούς είδησης ότι δήθεν κάηκε το σπίτι που Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη.

<<Να ζητήσει συγνώμη η Τουρκία>>

Επίσης άσκησαν κριτική στον κ Ερντογάν που είχε διατυπώσει απαξιωτικές φράσεις  για τους Αρμένιους ,Ελληνες κλπ.Επίσης μιλώντας στη συνάντηση, ο κ. Gonca Şahin, μέλος της ένωσης, δήλωσε στον Τύπο ότι οι μειονότητες στην Τουρκία είναι πάντα υπό πίεση και υπόκειται σε μεροληπτικές πρακτικές. »Η Δημοκρατία της Τουρκίας πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα  Σεπτεμβριανά  και όλες οι πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις έναντι των μειονοτικών ομάδων πρέπει να σταματήσει,» , δήλωσε στον Τύπο.

Διαβάστε ακόμη:

Σεπτεμβριανά 1955: Ένα ψέμα ξυπνά την τουρκική αγριότητα -Φωτό ντοκουμέντο


«Σβήνουν» ελληνικές φωνές! Λουκέτο σε εφημερίδα της Πόλης και στη Φωνή της Αμερικής

50 χρονια μετά οι Τούρκοι ομολογούν το έγκλημα κατά Ελλήνων το 1964

Tags: ΙΣΤΟΡΙΑΠΟΛΗΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ

Related Posts

Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικές πηγές για NAVTEX: «Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει αλλάξει η θέση μας»

30/01/2026 - 21:46
NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέα «βόμβα» από την Τουρκία: Οι NAVTEX για τις «παράνομες» δραστηριότητες της Ελλάδας δεν είναι για 2 χρόνια, αλλά επ’ αόριστον

29/01/2026 - 11:27
Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

NAVTEX διετούς διάρκειας (!) εξέδωσε η Τουρκία – Επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της περί «δικαιοδοσίας» και «αποστρατικοποίησης» νησιών

23/01/2026 - 14:09

Διαβάστε Επίσης

Σεργκέι Σοϊγκού: «Η Ρωσία υποστηρίζει την Κίνα στο ζήτημα της Ταϊβάν»

Su-57 αντί F-35: Προχωρημένες επαφές Ινδίας – Ρωσίας με «οδηγό» το success story των Su-30MKI

F-16 Block 70: Το Περού αναθεωρεί την απόφαση για Gripen και επιλέγει τα μαχητικά της Lockheed Martin

Το ΕΛΚΑΚ εξηγεί: Νέο digital video series για την αμυντική βιομηχανία που «βγαίνει μπροστά» [vids]

F-15K: Η Νότια Κορέα αναβαθμίζει τους φονικούς «αετούς» της με πρόγραμμα 2.8 δισεκ. δολαρίων

Γάζα – Αίγυπτος: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα και από τις δύο πλευρές για τους κατοίκους

Μεντβέντεφ: «Η Ρωσία δεν θέλει παγκόσμια σύρραξη» – Αιχμές κατά Δύσης για Γροιλανδία και Βενεζουέλα

Ιράν: «Είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ – Διαπραγματεύσεις αφού ξεπεραστεί η δυσπιστία»

Top News

Διονύσης Αλέρτας: Δημοσίευμα «πέθανε» τον διάσημο pastry chef - «Σίγουρα είμαι ζωντανός» έγραψε ο ίδιος

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Αντιδράσεις μετά το εξοργιστικό παραλήρημα για τις τιμές των ενοικίων - «Το τζάμπα πέθανε»

Η «λαμπερή» πρεμιέρα της «Melania» - Οικοδέσποινα η Κίμπερλι Γκλιφόιλ, ποιοι παρευρέθηκαν στο Κέντρο Αθηνών

Grammy: Το Top 10 «Best dressed» των βραβείων - Οι λαμπερές παρουσίες που «έκλεψαν» τις εντυπώσεις

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert