Τούρκος υφ.Άμυνας: «Είναι θέμα χρόνου να παράγουμε μόνοι μας όλα τα όπλα μας»

O Υφυπουργός  αρμόδιος για την Τουρκική  Αμυντική Βιομηχανία  Murat Bayar, δήλωσε στην τηλεόραση TRT Haber πως είναι θέμα χρόνου η Τουρκία να αποκτήσει πλήρη εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ο Τούρκος υφυπουργός σημειώνοντας πως τα τελευταία 8 χρόνια το μερίδιο των εγχώριων επιχειρήσεων στην αμυντική βιομηχανία διπλασιάστηκε και το σύνολο των δαπανών μειώθηκε κατά το ήμισυ ενώ πρόσθεσε ότι «το σχέδιο μας για τα επόμενα 5 χρόνια είναι οι ανάγκες μας να πληρούνται εξολοκλήρου από τις εγχώριες επιχειρήσεις».

«Πριν από 7 με 8 χρόνια η εγχώρια αμυντική βιομηχανία είχε περίπου το 20% του συνόλου των αγορών. Ο στόχος μας για το 2011 ήταν αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 50% και ανήλθε στο 54%. Δηλαδή περίπου το ήμισυ των ετήσιων δαπανών ύψους 3 με 4 δισεκατομμύρια δολάρια καλύπτονται από την εθνικής μας βιομηχανία. Πάνω από 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία», είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Murat Bayar, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσες για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ANKA που έπεσε προχθ’ες σε δοκιμές, υποστήριξε  πως όταν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του εγχώριου μη επανδρωμένου αεροσκάφους ANKA,  που είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας όπως είπε, η τιμή του θα διακυμαίνεται περίπου στα 8 με 10 εκ. δολάρια.

Αυτή τη στιγμή τα ANKA βρίσκονται στο στάδιο του πρωτοτύπου και συνεχίζονται – υποστήριξε- με »μεγάλη επιτυχία» οι δοκιμαστικές πτήσεις του, ενώ υπάρχουν προετοιμασίες και για την κατασκευή μικρότερου μη επανδρωμένου και η πρώτη παράδοση σχεδιάζεται για τον επόμενο χρόνο.
Ένα άλλο σημαντικό, κατά τον υφυπουργό,  έργο είναι και το εγχώριο επιθετικό ελικόπτερο Atak.Ο επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας σημείωσε πως συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς το σχέδιο του ελικοπτέρου Atak και ότι 3 ελικόπτερα ήδη είναι έτοιμα, ενώ στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραδοθούν στο σύνολο 51 τέτοια ελικόπτερα.

Ο κ. Bayar, αναφέρθηκε  και στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την παράδοση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού «Kirpi».Και υποστήριξε πάλι για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις  πως συνεχίζεται η παραγωγή των Kirpi, προσθ’ετυοντας  πως 273 έχουν παραδοθεί στπ στρατ’ο ξηράς.