Τουρκία: Μετά τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις θέλει να «πατήσει πόδι» και στην έρευνα και διάσωση

Του Κώστα Αλατζά

Το πρόσωπο του Ιανού παρουσιάζει για ακόμη μια φορά η ηγεσία στην Τουρκία. Από τη μία εμφανίζεται πρόθυμη στον διάλογο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλλει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και από την άλλη η Τουρκία αυξάνει το στρατιωτικό της αποτύπωμα προβάλλοντας σε όλα τα επίπεδα τις προκλητικές της αξιώσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με την έκδοση αντι-Navtex για τις έρευνες που πραγματοποιεί το σκάφος, Nautical Geo, στο Καρπάθιο Πέλαγος και ανατολικά της Κρήτης, οι τουρκικές αρχές αμφισβητούν προκλητικά τη δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο.

Προαναγγέλλουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στο κεντρικό Αιγαίο, στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη ναυτική αναγγελία που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές ανάμεσα στη Σκύρο τη Λέσβο και τα Ψαρά στις 7,8,13 και 14 Οκτωβρίου. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία συνεχίζει να προβάλει την πάγια διεκδίκησή της για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα διατηρεί αμείωτο το στρατιωτικό της αποτύπωμα στην περιοχή. Συνεχίζεται και σήμερα η αεροναυτική άσκηση στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Χθες τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Συνολικά 26 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, παραβίασαν 17 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Από τα 22 F-16 που δραστηριοποιήθηκαν τα έξι ήταν οπλισμένα ενώ σε 7 περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν με τα ελληνικά.

Στις τουρκικές προκλήσεις η Αθήνα απαντά αναλόγως. Διαμαρτύρεται με διαβήματα για τις παράνομες τουρκικές ναυτικές αναγγελίες και με αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών όταν παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.