H Toυρκία παζαρεύει τα πυρηνικά της με τη Γαλλία

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

«Πυρηνικά» παζάρια με τη Γαλλία φαίνεται πως κάνει η Άγκυρα, καθώς ήδη ξεκίνησε συνομιλίες για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την γαλλίδα υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου, Νικόλ Μπρικ και το βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα πυρηνικά εργοστάσια που θέλει να κατασκευάσει η Τουρκία μέχρι το 2023.

Η Μπρικ υπενθύμισε πως η «Γαλλία έχει εταιρείες άριστες στον τομέα αυτό, άρα είναι φυσικό να έχουμε αυτές τις συζητήσεις, θέλουμε η Τουρκία να αποκτήσει την καλύτερη κι ασφαλέστερη τεχνολογία, κι εμείς από τη πλευρά μας γνωρίζουμε καλά το συγκεκριμένο πεδίο». Ο Γιλντίζ τόνισε ξεκάθαρα πως η Άγκυρα εξετάζει για ποια έργα θα δοθούν σε γαλλικές εταιρείες αλλά υπενθύμισε και τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες «τόσο σημαντικά θέματα όπως το πυρηνικό, δεν μπορούν να συζητούνται ανεξάρτητα από τα διεθνή θέματα». Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων απο τη Γαλλία αλλά και το ενδεχόμενο ποινικοποίησης της άρνησης του έχει φέρει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Η Άγκυρα ήδη κατασκευάζει έναν πυρηνικό σταθμό στην περιοχή Άκουγιου, ένα έργο που έχει αναλάβει η Ρωσία. Οι άλλοι δυο πυρηνικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν στη Σινώπη στη βόρεια Τουρκία και ο τρίτος στην δυτική Τουρκία στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης με πιθανότερο ενδεχόμενο στην ανατολική Θράκη κοντά στα σύνορα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα»,λέει ο Εχούντ Μπαράκ

«Κόκκινο» στην ελληνική ΑΟΖ, μέσω αραβικών χωρών, «ανάβει» η Τουρκία
    
F-35 «γιοκ» για την Τουρκία! Απόφαση αναβολής της παραγγελίας!