H Toυρκία προμηθεύεται άμεσα αντιαεροπορικά συστήματα

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

     Η Άγκυρα επισπεύδει τον διαγωνισμό προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας. Η κρίση με τη Συρία έχει προκαλέσει φόβου στην Τουρκία που δεν διαθέτει σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα. Η
     Ήδη ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί για την προμήθεια τεσσάρων μοιρών αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας και ο μειοδότης αναμένεται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα , στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας υπο την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Νετζντέτ Οζέλ. Η Τουρκία σχεδίαζε την παραλαβή των συστημάτων το 2015 όμω τώρα βάζει στόχο τα έλη του 2013.
      Στον διαγωνισμό που το κόστος του ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ συμμετέχουν με το σύστημα Patriot, η Ρωσία με τους S-400, η Κίνα με το FD-2000 και η ιταλο-γαλλικη κοινοπραξία Εurosam με ο Samp-T.
     O γενικός γραμματέας Αμυντικής Βιομηχανίας Μουσταφά Μπαγιάρ δηλώνει πως η Τουρκία «θα ζητήσει από τον μειοδότη του διαγωνισμού να εγκαταστήσει άμεσα κάποια από τα συστήματα».