OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Τα «παιχνίδια» με την Ελλάδα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και το σενάριο πρόωρων εκλογών

20/06/2022 - 10:01
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Σε φάση λεπτής και εξαιρετικά εύθραυστης ισορροπίας εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους στην Τουρκία: από τις αντιδράσεις των «τρίτων», μέχρι την κατάσταση της σαθρής τουρκικής οικονομίας, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» και ο ανταποκριτής της στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία δια του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε κάποια μικρά δείγματα διόρθωσης της εκρηκτικής ρητορικής της απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να μείνουν ανοικτοί έστω κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας για να αποφευχθούν μείζονες κρίσεις.

Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ήταν δύσκολο η Άγκυρα να συνεχίζει μια ρητορική αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας που είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως και να απειλεί με αλλαγή συνόρων.

Συντηρούν τους υψηλούς τόνους τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα ωστόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – από το κρατικό πρακτορείο Anadolu που δημοσίευσε εκ νέου χάρτη με τα ελληνικά νησιά που κατά την Τουρκία πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν μέχρι και την Sabah που ανέφερε ότι ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα προσκομίσει φάκελο με τις «ελληνικές παραβιάσεις» των Διεθνών Συνθηκών – συντηρούν τους υψηλούς τόνους.

Πάντως στην Άγκυρα – πάντα κατά την «Καθημερινή» – δεν πέρασε απαρατήρητη η «ομοβροντία» των δηλώσεων από ΕΕ, Βερολίνου, Παρίσι και Ουάσινγκτον που καταδικάζουν την τουρκική προκλητική ρητορική.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Μανώλης Κωστίδης, κρίσιμος παράγοντας στην αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης θεωρείται η συνάντηση του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και στην οποία μετείχαν ο Ιμπραήμ Καλίν, ο σύμβουλος του Γερμανού καγκελαρίου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, Στίβεν Λάβγκροουβ, και ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Ερερά.

«Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να παίρνει τα μηνύματα των μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχετικά με τις σχέσεις της Αγκυρας με την Αθήνα», γράφει η «Καθημερινή».

Στην Άγκυρα πάντως – όπως φάνηκε και από την δήλωση Ερντογάν ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως «κομπάρσος» ξένων δυνάμεων – φαίνεται να εδραιώνεται η αντίληψη ότι οι «ξένοι» έχουν βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία. Χαρακτηριστικά ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet, Aμντουλκαντίρ Σελβί, που θεωρείται πως έχει τις πιο καλές πληροφορίες από την κυβέρνηση Ερντογάν, σε άρθρο του υποστήριξε ότι «oι ΗΠΑ υποκινούν την Ελλάδα και θέλουν να μας μπλέξουν σε πόλεμο, αλλά η Τουρκία δεν θα πέσει σε αυτή την παγίδα που έχει καταστροφικό τέλος».

Φημολογία για capital controls ή και χρεοκοπία

Πολιτικοί αναλυτές που επικαλείται ο Μανώλης Κωστίδης, εκτιμούν πως άλλος ένας λόγος που η Άγκυρα προσωρινά «πατάει φρένο» στη ρητορική των διεκδικήσεών της απέναντι στην Ελλάδα, είναι πως θέλει να προσεγγίσει τις χώρες της Δύσης και η Αθήνα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας στο ζήτημα αυτό. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει άμεση ανάγκη από το «ζεστό χρήμα» της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, καθώς πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι της χώρας μιλούν για ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ήδη υπάρχουν έντονες φήμες για επιβολή capital controls σε περίπτωση που δεν ληφθούν άλλα μέτρα.

«Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox της Τουρκίας υποστηρίζει πως αυτές τις ημέρες υπάρχει έντονη κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Νουρετίν Νεμπατί και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου. Σε μια σύσκεψη που έγινε μεσάνυχτα, πριν από 15 ημέρες, υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν, ο κ. Καβτζίογλου φέρεται να ζήτησε την άμεση επιβολή κλιμακούμενων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις καταθέσεις, καθώς στην κεντρική τράπεζα θεωρούν πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα συνεχιστεί και τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι περιορισμένα. Ο κ. Νεμπατί δεν έδωσε την έγκρισή του για έκτακτα μέτρα, ζητώντας τη συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής, που έχει όμως εκτινάξει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 75%», γράφει η «Καθημερινή».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έμπειροι αναλυτές επιμένουν πως ο κ. Ερντογάν το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές, καθώς τονίζουν πως η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλον ένα χρόνο την κατάσταση αυτή και εκφράζουν τις υποψίες τους πως η απόφαση θα ληφθεί εντός του Ιουλίου, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ανακοινώσει τεράστιες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, τις οποίες θα καλύψει τυπώνοντας τουρκικές λίρες στην κεντρική τράπεζα.

Πηγή: Με πληροφορίες από «Καθημερινή»

Tags: ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟΤΟΥΡΚΙΑΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ

Related Posts

Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

12/03/2026 - 18:15

Διαβάστε Επίσης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία, γίνονται συνομιλίες – Συμφώνησαν να μην αποκτήσουν πυρηνικό όπλο»

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα πάνε στη Μέση Ανατολή, λέει το Reuters

Ισραήλ: Μια γυναίκα σκοτώθηκε από επίθεση της Χεζμπολάχ – Ο IDF εξουδετέρωσε στέλεχος της ιρανικής Quds στη Βηρυτό

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Βασίλης Λαζαρίδης: Ο πατέρας μου με λάτρευε, όταν έμαθα για τον θάνατό του κλείστηκα στο δωμάτιό μου και σπάραζα για ώρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert