Τσαβούσογλου: «Φρεσκάρει» το casus belli και απειλεί την Ελλάδα αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη

Συνεχίζει τα «νταηλίκια» η Τουρκία, η οποία δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί και πάλι ευθέως την Ελλάδα στην περίπτωση που υλοποιήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια.

Αυτή την φορά αφορμή ήταν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, ότι η Αθήνα ενδέχεται να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας απολογισμό του υπουργείου του για το 2022, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει».

Η απόφαση στην οποία αναφέρθηκε ο Τσαβούσογλου είναι η περίφημη ομόφωνη απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης περί casus belli, που δηλαδή εξουσιοδοτούσε τότε την Τανσού Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση που η τελευταία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μόλις η Ελληνική Βουλή κύρωσε την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Ν.2321, ΦΕΚ 136, 23.6.1995), που έδινε στη χώρα μας το δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ν.μ.

 

«Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες για τις οποίες ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό» είπε ακόμη ο Τσαβούσογλου.

«Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα. Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας», σημείωσε ακόμη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr