Βίντεο – ντοκουμέντο: Πρωτοφανής υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών στον Έβρο! Πέταξαν κοντά σε ελικόπτερα του στρατού

Του Κώστα Αλατζά

Σε μία πρωτοφανή προκλητική κίνηση προχώρησε το μεσημέρι η Άγκυρα, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν υπέρπτηση σε πολύ χαμηλό ύψος, πάνω από την Ορεστιάδα στην περιοχή του Έβρου.

Συγκεκριμένα, στις 14:50 το μεσημέρι, ζεύγος τουρκικών F-16, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο πέταξε μόλις 500 πόδια (150 μέτρα) πάνω από την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Σύμφωνα με πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τα ελληνικά σύνορα οριακά και πέταξαν πάνω από την ελληνική επικράτεια για ελάχιστο χρόνο. Η πρωτόγνωρη επιθετική αυτή κίνηση της Τουρκίας σήμανε συναγερμό στην Πολεμική Αεροπορία. Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη Λήμνο και την Αγχίαλο τα οποία έφτασαν στον Έβρο τη στιγμή της αποχώρησης των τουρκικών F-16.

Δείτε βίντεο με τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο:

Γιατί στον Έβρο

Όπως σημειώνουν στο OnAlert επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των ελληνοτουρκικών σχέσεων που τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από έδαφος της ηπειρωτικής Ελλάδας». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην επίδειξη της τουρκικής παρουσίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου τις τελευταίες εβδομάδες ελληνικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς εκτελούν πτήσεις επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων. Σημειώνεται πάντως ότι – όπως αναφέρουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) – δεν υπήρξε κάποια παρενόχληση με την τυπική έννοια του όρου των ελληνικών ελικοπτέρων από τα δύο τουρκικά μαχητικά, χωρίς αυτό να αναιρεί την άκρως προκλητική κίνηση της του τουρκικού αεροσκάφους να πετάξει κοντά σε ελληνικό ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Λίγο πριν τις 3:30 το μεσημέρι ζεύγος από τουρκικά F-16 πέταξε πάνω από τους Καλόγηρους , στο Κεντρικό Αιγαίο, σε ύψος 26.000 ποδών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.