Yeni Safak: “Κοντά” σε θερμό επεισόδιο Ελλάδα-Τουρκία λόγω NAVTEX

Τι αναφέρει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας.

Yeni Safak

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο “πόλεμος” των NAVTEX ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πριν από λίγες μέρες, φαίνεται πως έχουν “ανεβάσει” τους τόνους επικίνδυνα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που σχολίασε με τον δικό της τρόπο η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

H ακύρωση της τουρκικής NAVTEX από την Αθήνα φαίνεται πως ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία προχώρησε στο γνωστό “επικοινωνιακό εργαλείο” υποβαθμίζοντας το περιστατικό, με την Yeni Safak να “επιτίθεται” κατά της ελληνικής πλευράς, ενώ αναφέρει πως Ελλάδα και Τουρκία είναι κοντά σε θερμό επεισόδιο.

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα λέει ότι οι δύο χώρες έφτασαν “στο χείλος θερμού επεισοδίου χθες 4 Σεπτεμβρίου  στην Μεσόγειο μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, λόγω της έκδοσης δύο παράλληλων NAVTEX” με την Yeni Safak να ισχυρίζεται πως “η Ελλάδα δεν τόλμησε να παραβιάσει τα όρια που χάραξε η Άγκυρα”.

NAVTEX

Το προκλητικό πρωτοσέλιδο

Με τίτλο: “Πρόσεξε μην πλησιάσεις”, η Yeni Safak  αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της πως “η έκδοση δύο παράλληλων NAVTEX από το ελληνικό και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ταυτόχρονα για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, περιοχές τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως μέρος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας” έχει δημιουργήσει συνθήκες για να προκληθεί θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε NAVTEX στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη NAVTEX από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση.

NAVTEX

Ωστόσο η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ και ότι είναι άκυρη η ελληνική NAVTEX. Η Αθήνα δεν απάντησε σε αυτή την ανακοίνωση, ούτε και το πολεμικό ναυτικό της αντέδρασε,

Ωστόσο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα προκαλεί ακόμα περισσότερο, καθώς ισχυρίζεται ότι παρά το γεγονός ότι στις 4 Σεπτεμβρίου “ανέβηκαν” οι εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, εντούτοις η Αθήνα δεν “τόλμησε να ξεπεράσει τα όρια που χάραξε η Άγκυρα”.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε χαρακτηρίσει ως “άκυρη” τουρκική NAVTEX για στρατιωτικά γυμνάσια και ασκήσεις νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, εκδίδοντας δική της NAVTEX όπου ανέφερε τα εξής:

Πηγή: ΚΥΠΕ / Cyprus Times

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ