1Η ΤΑΞΑΣ: «Τοπίο στην ομίχλη» η επαναλειτουργία της βάσης στο Στεφανοβίκειο

Του Κώστα Αλατζά

«Στον αέρα» βρίσκεται το ζήτημα επαναλειτουργίας της αεροπορική βάσης των ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, η οποία επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ως γνωστόν, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, τα βουτηγμένα στα νερά ελικόπτερα αλλά και μηχανικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός μείζονος σημασίας μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, με τα ελικόπτερα της Ταξιαρχίας να επιχειρούν από τότε από τις βάσεις της 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αγχίαλο. Μάλιστα χθες, 5/10/2023, αυτά τα ελικόπτερα μετείχαν σε εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας, ως «απάντηση» και στην φημολογία των ημερών περί αχρησίας τους.

Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις, τα νερά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ακόμη δεν έχουν υποχωρήσει. Την ίδια ώρα η στάθμη της λίμνης, Κάρλα, που βρίσκεται δίπλα στο Στεφανοβίκειο παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης της στάθμης του νερού το επόμενο διάστημα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως επισημαίνει στο OnAlert ανώτατη στρατιωτική πηγή, δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι υποδομές του στρατοπέδου. «Κανείς δε γνωρίζει αν οι εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ θα είναι κατάλληλες για την επαναλειτουργία της. Αυτό θα συμβεί μόλις υποχωρήσουν εντελώς τα νερά και διενεργήσουν τα ειδικά κλιμάκια ελέγχους στη στατικότητα  των υποδομών  της βάσης».

«Οι ζημιές σε εξοπλισμό δεν είναι σημαντικές» λέει το ΓΕΣ

Ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή του ΓΕΣ η οποία έχει αναλάβει την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Ταξιαρχίας. Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του ΓΕΣ θα καθορίσει τελικώς αν η βάση της Αεροπορίας Στρατού θα επαναλειτουργήσει ή θα πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα βάση. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εργασίες δεν εκτιμάται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για τις συνθήκες υπό τις οποίες καταστράφηκε στρατιωτικός εξοπλισμός από τις πλημμύρες στη Μαγνησία καθώς και η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού υποστηρίζει ότι η εκτίμηση που υπάρχει μέχρι σήμερα, δείχνει ότι οι ζημιές σε εξοπλισμό δεν είναι σημαντικές, ενώ σε ότι αφορά τις κτηριακές υποδομές, λόγω των συνθηκών, ακόμη δεν μπορεί να διενεργηθεί ουσιαστικό έλεγχος.

Στο θέμα με της αεροπορικής βάσης των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, «Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και πληροφορία για διακινδύνευση του στρατοπέδου και του εξοπλισμού του. Δεν υπήρχε περίπτωση να συνέβαινε κάτι και να το απέκρυβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις».