ΕΣΠΕΕΞ: Τι γίνεται με τις αυξήσεις στις οικονομικές απολαβές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

H Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ) σε επιστολή της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, θέτει το ζήτημα των αυξήσεων των οικονομικών απολαβών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με φόντο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που έγιναν γνωστές την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Αναλυτικά, η ΕΣΠΕΕΞ αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ, την 8 η Ιουλίου 2023, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφερθήκατε στις αυξήσεις των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και των στρατιωτικών.

Κατά την τοποθέτησή σας, εξαγγείλατε ότι προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς ωστόσο αυτές να αναλύονται, οι οποίες δημιούργησαν ερωτηματικά στις / στους στρατιωτικούς μέλη της ένωσής μας, που προσπαθούν μέσα από τη γενικότερη τοποθέτηση για τις μισθολογικές αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων να βγάλουν ένα κάποιο συμπέρασμα.

Αν και νέος στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά μέλος της απερχόμενης κυβέρνησης, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων:

α. Δεν έχει λάβει αποζημίωση για τη νυκτερινή του εργασία για τα έτη 2017 έως και 2022, με ευθύνη -σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ αυτή που λαμβάνει τη λαμβάνει από 01.1.2023 και μετά και είναι «κουτσουρεμένη» (λαμβάνει το 62,5% της δικαιούμενης) και χωρίς αιτιολόγηση.

β. Εργάζεται πέραν του 40ώρου και τις αργίες, χωρίς αποζημίωσης για την υπερωριακή του εργασία.

γ. Λαμβάνει κάθε είδους πρόσθετη αποζημίωση (πχ φύλλα πορεία για εκτέλεση υπηρεσίας) με οικονομικά δεδομένα της δεκαετίας του 1990!

δ. Οι μαθητές των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων υπολείπονται σε μισθούς από τους συμμαθητές τους των παραγωγικών σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

ε. Οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) δεν λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν όλα τα υπόλοιπα στελέχη (επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών, επίδομα παραμεθόριων περιοχών και αποζημίωση της νυκτερινής τους εργασίας).

στ. Οι Αξιωματικοί εξ ΕΜΘ αν και με νομοθέτημα της απερχόμενης κυβέρνησης έλαβαν έναν ιεραρχικό βαθμό, δεν έλαβαν τον αντίστοιχο μισθολογικό.

ζ. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Πολεμικής Αεροπορίας δεν λαμβάνουν το ανταποδοτικό επίδομα του EUROCONTROL και

η. Ουδέποτε επανήλθε το επίδομα εορτών και αδείας (13 ος και 14 ος μισθός).

θ. Ειδικότερα για τις συναδέλφισσες και συναδέλφους μας που υπηρετούν στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, στους ακριτικούς νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, δεν καταβάλλεται επίδομα παραμεθορίου!

Κατόπιν των παραπάνω και δεδομένου ότι πρόκειται να κατατεθεί σχετικό σχέδιο νόμου, παρακαλούμε όπως ληφθούν υπόψη σας τα ανωτέρω σοβαρά δεδομένα ως παραλείψεις των Υπουργείων και αποδεχτείτε μία δια ζώσης συνάντηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου μαζί σας, προκειμένου πληρέστερα να ενημερωθείτε επί του θέματος.