Δ.Ελευσινιώτης:»Φεύγω με τη συνείδησή μου ήσυχη»

“Απέρχομαι από τις τάξεις του ΠΝ πλήρης, ευτυχισμένος και με ήρεμη τη συνείδησή μου, ότι υπηρέτησα πάντοτε με αρχές και αξίες, με δημοκρατικό πνεύμα, με σταθερότητα και πίστη, έχοντας ως γνώμονα, τη μέριμνα του προσωπικού, την πρόοδο του ναυτικού και της πατρίδας μας”,είπε στην ομιλία του ο ναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης,παραδίδοντας στον διάδοχό του Αντιναύαρχο Χρηστίδη.

ΟΛΗ Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ Δ.ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Ναυτικοί ∆όκιμοι, Μαθητές ΣΜΥΝ, Στρατευμένοι, Καθηγητικό και Πολιτικό προσωπικό,
Γυναίκες και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.
Σε εκτέλεση σχετικής αποφάσεως ΚΥΣΕΑ, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, στον καταξιωμένο συνάδελφο και φίλο Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ, στον οποίο εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο του.
Μέσα από μια διαδρομή τριάντα οκτώ ετών στο Ναυτικό, η οποία ξεκίνησε εδώ, στο χώρο της Σχολής Ναυτικών ∆οκίμων, ο Θεός και η Πατρίδα με αξίωσαν να ηγηθώ του δοξασμένου Πολεμικού μας Ναυτικού το τελευταίο ενάμιση έτος.
Επιστρέφοντας νοερά πίσω στο ξεκίνημα της ναυτικής μου ζωής θέλοντας και μη, έρχονται στο νου όλες οι σημαντικές στιγμές που ο Θεός με βοήθησε να ζήσω μέσα στο Πολεμικό Ναυτικό. Τα συναισθήματα περισσεύουν και δεν είναι δυνατόν άλλωστε να αποτυπωθούν σε μερικές κουβέντες, πολύ περισσότερο σε ένα άψυχο χαρτί.
Εκείνο που όμως θέλω να τονίσω, είναι ότι απέρχομαι από τις τάξεις του ΠΝ πλήρης, ευτυχισμένος και με ήρεμη τη συνείδησή μου, ότι υπηρέτησα πάντοτε με αρχές και αξίες, με δημοκρατικό πνεύμα, με σταθερότητα και πίστη, έχοντας ως γνώμονα, τη μέριμνα του προσωπικού, την πρόοδο του ναυτικού και της πατρίδας μας.
Τούτη την ώρα, επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που νιώθω προς όλους εσάς, τα πολύτιμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, για την αμέριστη στήριξη, την αγόγγυστη καθημερινή σας προσπάθεια, την εξαιρετική συνεργασία και την υψηλή απόδοσή σας, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Άνδρες και Γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού,
Σε καιρούς που οι αξίες και οι θεσμοί δοκιμάζονται κρατείστε σταθερή πορεία.
Συνεχίστε αταλάντευτοι, με τον υψηλό επαγγελματισμό που κατέχετε και ατενίστε το μέλλον με αισιοδοξία.
Καλλιεργείστε στους νεότερους το συλλογικό πνεύμα, την αγάπη στη θάλασσα, την πίστη στις παραδόσεις και τα ιδανικά, τα οποία και να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού, κλείνοντας τα αυτιά σας στις σειρήνες γύρω

σας που το μόνο που θέλουν είναι η απαξίωση των θεσμών που με κόπο άλλοι πριν από εμάς καταξίωσαν και πολέμησαν για την θεμελίωσή τους.
Επιθυμώ για ακόμη μια φορά να τονίσω, πως δεν πρέπει επ’ ουδενί να διακυβευθεί το υψηλό ηθικό και το όραμα που σας διακατέχει. Έχουμε κοπιάσει, εσείς κυρίως, τόσο πολύ ώστε να βρισκόμαστε σε αυτό το ζηλευτό για την εποχή επίπεδο, και οφείλουμε, πρώτα στην πατρίδα και μετά στους εαυτούς μας, να μην πάνε οι κόποι χαμένοι.
Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, γυναίκες και άνδρες, καθηγητές και πολιτικό προσωπικό με κάνατε υπερήφανο με τις συγκινητικές προσπάθειές σας και το υψηλό ενδιαφέρον για το Πολεμικό Ναυτικό και μου δίνετε το δικαίωμα να διαβεβαιώσω όλους τους παρόντες αλλά και ολόκληρη την πολιτεία ότι ακόμα και στις παρούσες δύσκολες συνθήκες παραδίδω το Ναυτικό αξιόμαχο, ανά πάσα στιγμή επιχειρησιακά έτοιμο να ανταπεξέλθει δυναμικά στην αποστολή του και να υπερασπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητα της χώρας.
Το πρώτο μέλημα μου ως Αρχηγός, ήταν η αναβάθμιση της μέριμνας του προσωπικού με συνεχείς προσπάθειες και αποκορύφωμα την εξασφάλιση των δικαιουμένων οδοιπορικών και την συμφωνία βελτίωσης όρων των δανείων του προσωπικού από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στο ίδιο πλαίσιο γίνονται προσπάθειες για το Ταμείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων.
Παράλληλα προτεραιότητα δόθηκε στην καρδιά του ΠΝ δηλαδή τον Στόλο, τα Πολεμικά Πλοία και τους Ναυστάθμους. Την προτεραιότητά μου αυτή έμπρακτα άλλωστε την απέδειξα με τις ενέργειές μου και με τις συνεχείς επισκέψεις και τις συνομιλίες μου με τα πληρώματα των πλοίων και των Ναυστάθμων. Όμως προτεραιότητα έδωσα επίσης στη νέα ∆ομή ∆υνάμεων, στο άνοιγμα του Πολεμικού Ναυτικού προς την κοινωνία, στα Ναυτικά Νοσοκομεία, στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, στο Ταμείο Εθνικού Στόλου, στην αμυντική διπλωματία, αυτή που οι Αρχηγοί των Ε.∆. συμβάλλουν με τις διμερείς και διεθνείς συναντήσεις, στα θέματα των ναυπηγείων και των νέων Υ/Β, στην Ελληνική ναυτική παρουσία σε όσες αποστολές ο τόπος το είχε ανάγκη και υπήρχε η δυνατότητα, καθώς και για πλήθος άλλων θεμάτων. Σε όλα αυτά είχα λάβει προ πολλού σαφή θέση, την οποία υποστήριζα συνεχώς, με στόχο το καλό του Nαυτικού, και τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σύγχρονο και διακλαδικό ναυτικό, αντάξιο της ναυτικής χώρας μας.
Απερχόμενος του βήματος τις τελευταίες αυτές στιγμές της στρατιωτικής μου καριέρας αισθάνομαι την ανάγκη

Να ευχαριστήσω την Πολιτεία που μου εμπιστεύθηκε το ύπατο αξίωμα του Αρχηγού του Ναυτικού, , και ειδικότερα το ΚΥΣΕΑ της 17ης Φεβρουαρίου 2010 με εισηγητή του τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας και νυν Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κο Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ιδιαίτερα ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου και για την αμέριστη συμπαράσταση με την οποία με περιέβαλε, όλο το διάστημα που υπήρξε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Να ευχαριστήσω το σύνολο του προσωπικού του Ναυτικού για την αγάπη και τη στήριξή τους, που αποτελούσαν για μένα πηγή δύναμης και κουράγιου για να συνεχίσω το έργο μου, μέσα από τον συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό, τις αυξημένες απαιτήσεις ναυτικής παρουσίας στη Σομαλία, στη Λιβύη και σε πλήθος άλλων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.
Να ευχαριστήσω τους κ.κ. Αρχηγούς των άλλων κλάδων για την αμέριστη συμπαράσταση των στην από κοινού προσπάθεια της διακλαδικότητας αλλά και των κλαδικών θεμάτων.
Να ευχαριστήσω τους κ.κ. Ναυάρχους του περσινού και φετινού Ανώτερου Ναυτικού Συμβουλίου για την υψηλή ποιότητα έργου που προσέφεραν.
Να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους Απόστρατους και Βετεράνους πολέμου για την αμέριστη συμπαράστασή τους.
Να ευχαριστήσω τους παλαιότερους συναδέλφους, που στάθηκαν δάσκαλοι από τα πρώτα μου βήματα στη σχολή έως και σήμερα.
Να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του γραφείου μου που αδιαφορώντας για το βάρος της εργασίας και αψηφώντας το χρόνο με βοήθησαν τα μέγιστα.
Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ξεχωριστά τους γονείς μου, για τις αξίες με τις οποίες με γαλούχησαν και μου εμφύσησαν με το παράδειγμά τους.
Να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου και το υιό μου, για την αγάπη, την υπομονή τους και την πολύτιμη στήριξή που μου προσέφεραν ώστε να αφιερωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο απαιτητικό έργο των τελευταίων θέσεων ως ∆ιευθυντής Ε’ Κλάδου και Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ και κυρίως ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού..
Τέλος επιθυμώ να ευχαριστήσω και όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ και με τιμάτε με την παρουσία σας.
Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το μεγαλείο του Πολεμικού Ναυτικού, κλίνω ευλαβικά το γόνυ μου εμπρός στους αθάνατους νεκρούς αλλά και στους βετεράνους των Ναυτικών αγώνων καθώς και στους ήρωες της ειρηνικής περιόδου, που έπεσαν ή τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Υποβάλλοντας ταπεινό χαιρετισμό στην Πολεμική μας Σημαία, εύχομαι σε όλους σας υγεία, δημιουργία και ο Άγιος Νικόλαος να στέκει πάντα πλάι μας.
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό.
Ναύαρχος ∆. Ελευσινιώτης ΠΝ Αρχηγός ΓΕΝ