«Καποδίστριας-Μέττερνιχ» και «Σκιαγραφία μιας εφηβείας»

Δύο διαφορετικά βιβλία, από την ίδια πέννα, αυτήν του διπλωμάτη Γιώργου Πουκαμισά, πρέσβεως της χώρας μας εις τη Ρουμανία, έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΛΙΑ».

Το πρώτο βιβλίο «Σκιαγραφία μιας εφηβείας-Στον Πειραιά,1954-1973», αποτελεί την προσωπική αναπόληση και αποτίμηση των παιδικών χρόνων του ήρωα του συγγραφέα. Ο ανάπλους στην εφηβεία, η εξιστόρηση ιδιωτικών συμβάντων, άρρηκτα δεμένων κασι εγγεγραμμένων στο πλαίσιο της μεταπολεμικής κυρίως περιπέτειας των Ελλήνων. Εικόνες του Πειραιά, λιακάδα στο Πασαλιμάνι, εργασία και χαρά στην Ιωνίδειο Σχολή, το κατ’ εξοχήν Γυμνάσιο της πόλης, εντατική μαθητεία μέσα στην απριλιανή δικτατορία, το μεγάλο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, οι αλάνες και τα περιβόλια του Ρέντη, ιστορίες της προσφυγιάς και του πολέμου, εμφυλίου και μη, οικογενειακές τραγωδίες και βλέψεις, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα του βιβλίου, μέσα από μία γραφή συμπαγή, ρέουσα, λιτή, απέριττη και νευρώδη.

Πρόκειται γιά μία ευαίσθητη, διεισδυτική αφήγηση-εξιστόρηση, μία ιδιαίτερη συμβολή στην αναπαράσταση προσώπων και καταστάσεων της «χαμένης άνοιξης» και των μάταιων ελπίδων του συγγραφέα, με παρατηρητήριο τον Πειραιά και τα πέριξ του.

Το δεύτερο βιβλίο «Καποδίστριας-Μέττερνιχ: Δύο αντίθετες αντιλήψεις γιά το Ανατολικό Ζήτημα» σκιαγραφεί τη μακρόχρονη διελκυστίνδα μεταξύ του Καποδίστρια, Υπουργού Εξωτερικών του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄ και του Μέττερνιχ, Καγκελαρίου της πολυεθνικής Αυστρίας και αρχιερέα της Ιεράς Συμμαχίας, αναφορικά με την πολιτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρουσιάζονται οι απόψεις του Καποδίστρια, υπέρ μιάς αποφασιστικής αντιμετώπισης του Σουλτάνου, οι οποίες επεκράτησαν σταδιακά, μετά την επιστροφή του Τζωρτζ Κάννιγκ στο Foreign Office το Σεπτέμβριο του 1822 και το θάνατο του αμφιπλέοντος Τσάρου τον Δεκέμβριο του 1825. Η ανατολική πολιτική του Μέττερνιχ κατέρρευσε, αλλά η Ρωσία είχε χάσει έδαφος, υπέρ της Βρετανίας, στον αγώνα επιρροής των ελληνικών πραγμάτων…

info@kastalia.gr