Μάχη βυσμάτων στη ΣΕΑΠ της Κρήτης

Ένας ιδιόμορφος εμφύλιος πόλεμος διεξάγεται την τελευταία βδομάδα στη ΣΕΑΠ,σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων.

Όπως είναι γνωστό,  για τις θέσεις ΥΕΑ (υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί) και ΔΕΑ “τα βύσματα” κονταροχτυπιούνται”.

Αυτή την πραγματικότητα αποκαλύπτει και η καταγγελία των ΔΕΑ της 318 Σειράς από τη ΣΕΑΠ, οι οποίοι μετρούν μέρες εκεί. Αποκαλύπτουν ότι εκτός της εκπαίδευσης τους, πρωί-απόγευμα, παρατύπως είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν ένοπλες υπηρεσίες, μάλιστα επιβαρύνονται με καθήκοντα δεκανέων αλλαγής.
Πρόσφατα, με διαταγή του διοικητή, χρεώθηκαν και τα περίπολα.

“Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ΔΕΑ που έχουν ένα βαρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης, επιβαρύνονται με τις ένοπλες υπηρεσίες (επιπλέον τα περίπολα 9-12, 12-3, 3-6) και στις 7.00 π.μ., άυπνοι και κουρασμένοι καλούνται να δώσουν διαγώνισμα. Μάλιστα, ανάλογα τα βαθμολογικά στάνταρ κινδυνεύουν να χάσουν την έξοδο,  τη διανυχτέρευση ή ακόμη και την ειδικότητα”,υποστηρίζουν από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων.
Γιατί όμως γίνονται όλα αυτά; Οι ΔΕΑ (συνολικά 55 βρίσκονται στο ΣΕΑΠ) ουσιαστικά χρεώθηκαν τις υπηρεσίες των ΥΕΑ, οι περισσότεροι Κρητικής καταγωγής και μεγάλα βύσματα όπως καταγγέλλουν.
Γιατί γίνονται όλα αυτά; Όπως υποστηρίζουν “πρόκειται για την επανάληψη της γνωστής πρακτικής που θέλει τους φαντάρους που κατάγονται από την παραμεθόριο να μετατίθενται εκεί, ενεργοποιώντας το βύσμα τους, που εκμεταλλεύεται την ιδιαίτερη ισχύ του στην τοπική κοινωνία αλλά και την πρακτική των διοικητών που θέλουν να τα έχουν καλά με τους τοπικούς ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Το «φτιάξιμο» όμως των ντόπιων στρατιωτών γίνεται  εις βάρος των υπόλοιπων συναδέλφων τους”.