Μειώνεται η στρατιωτική δύναμη στο Κόσσοβο,όχι όμως και οι Έλληνες!

Ο αριθμός των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) θα μειωθεί από την 1η Μαρτίου του 2011 από 8.000 σε 5.000, ανακοίνωσε ο διοικητής της πολυεθνικής ταξιαρχίας «Βορράς», συνταγματάρχης Φρανκ Μπαρέρα.

 Η μείωση δεν αφορά την Ελληνική Δύναμη Κοσσόβου,η οποία θα διατηρηθεί στους 711 άνδρες,γιατί όπως λένε πηγές του υπουργείου Άμυνας θέλουμε να έχουμε παρουσία σε μία περιοχή που ουσιαστικά «είναι μέσα στην άμεση γειτονιά μας». Ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο λόγω των οικονομικών προβλημάτων και τα σχέδια περί μειώσεως των Ελλήνων στρατιωτών σε 200 παραμένουν ενεργά.

Επίσης, από την 1η Μαρτίου ξεκινά η αλλαγή της δομής των στρατευμάτων της KFOR, η οποία συνεπάγεται κατάργηση των τεσσάρων ζωνών ευθύνης και τη συγκρότηση δύο ταξιαρχιών που θα επιχειρούν σε όλο το Κόσοβο. Οι διοικήσεις των δύο ταξιαρχιών θα είναι στην αμερικανική βάση Μπόντστιλ στο Ουρόσεβατς και στο Πετς και το γενικό επιτελείο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης θα παραμείνει στην Πρίστινα.

   

Ο συνταγματάρχης Μπαρέρα χαρακτήρισε την κατάσταση στη ζώνη ευθύνης του σταθερή, αλλά εύθραυστη, πρόσθεσε όμως ότι η μείωση του αριθμού των στρατιωτών της KFOR δεν θα επηρεάσει την κατάσταση ασφάλειας.

   

«Τώρα θα είμαστε πιο δραστήριοι και ευέλικτοι. Από το Μάρτιο θα έχουμε και δυνάμεις ελιγμού, που θα μπορούν να επέμβουν παντού», ανέφερε o συνταγματάρχης της KFOR στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο στρατόπεδο Μπελβέντερ, κοντά στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.