Μια παρέμβαση,ένα βίντεο και …συρτάκι,για τις στρατιωτικές μπάντες.

Μία παρέμβαση του Δρ.Ιωάννη Παρίση ,Υποστράτηγου ε.α ,είχαμε με αφορμή την είδηση για τις στρατιωτικές μπάντες που αυτή την ώρα εμφανίζονται στο Ζάππειο. Η παρέμβαση έχει να κάνει με τις συνηθισμένες μίζερες και δήθεν…αντιμιλιταριστικές κριτικές έναντι τέτοιων εκδηλώσεων. Τη δημοσιευουμε:

Αναφερόμενος στο δημοσίευμά σας σχετικά με τις μουσικές μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ζάπειο στις 21 Νοεμβρίου, θα ήθελα να θυμίσω ότι πέρυσι εξαφορμής του γεγονότος αυτού, κάποιοι δημοσίευσαν άρθρο με τίτλο: «Ελληνικός Στρατός 2010: μισθοφόροι και πανηγυρτζήδες» (Ελληνικός_Στρατός_2010) το οποίο δημοσιεύτηκε (άκριτα κατά τη γνώμη μου) από μεγάλο αριθμό blogs. Το άρθρο περιείχε πολλές επικρίσεις, ανεπίτρεπτες εκφράσεις και απαξιωτικά σχόλια για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειώστε ειδικώς την παράγραφο του εν λόγω άρθρου που αναφερόταν στην εμφάνιση των μουσικών στο Ζάπειο, που βέβαια δείχνει το επίπεδο νοημοσύνης των συντακτών:

«Το γελοίο του πράγματος όμως δεν σταματά εδώ. Ανήμερα της Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, θα διοργανωθεί στο Ζάππειο εκδήλωση από τις στρατιωτικές μπάντες. Αντί για εμβατήρια όμως οι στρατιωτικές μπάντες θα παίξουν «ηρωικά άσματα» όπως: Ζορμπάς, συρτάκι, τα παιδιά του Πειραιά, ποιος πληρώνει τον βαρκάρη, mama mia (!), holiday parade, ας κρατήσουν οι χοροί.»
Στο απαράδεκτο αυτό δημοσίευμα αυτό είχα τότε (23/11/10), απαντήσει με κείμενό μου, το οποίο δημοσιεύθηκε ευρέως και το οποίο τελείωνε με τα εξής:

«Αλήθεια, τι ήθελαν να παίξουν οι μπάντες στο Ζάππειο για τον κόσμο; Εμβατήρια για να κάνουν τα παιδάκια ασκήσεις παρελάσεως; Ποικίλη μουσική φυσικά, όπως κάνουν (οι στρατιωτικές μπάντες) σε όλες τις χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις.»

Όπως θα θυμάστε, και από σχετικό κείμενό μου του περασμένου Απριλίου, η «απάντηση» στους «ευφυείς» επικριτές των Ενόπλων Δυνάμεων, ήρθε από τους Γκούρκας (!!!) των οποίων η στρατιωτική μπάντα παίζει… το ΣΥΡΤΑΚΙ του ΖΟΡΜΠΑ και μάλιστα με τον ανάλογο… χορευτικό βηματισμό:

Θυμίζω ότι οι Γκούρκας είναι οι φημισμένοι από τον 19ο αιώνα σκληροτράχηλοι στρατιώτες του Βρετανικού Στρατού, από το Νεπάλ, (βλ. Brigade_of_Gurkhas) στελέχη των οποίων χρησιμοποιούνται ακόμη και ως εκπαιδευτές των υποψηφίων αξιωματικών στην Στρατιωτική Ακαδημία (Royal Military CollegeSandhurst). Gurkha_Soldier_Monument,_London_-_April_2008.jpg
Ελπίζω ότι δεν δούμε και φέτος ανάλογες αντιδράσεις.
Με τη ευκαιρία εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στους ε.α. συναδέλφους.
 
Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α.
Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης /Διεθνών Σχέσεων

yiannis@parisi.gr,
http://parisis.wordpress.com