Όσα δεν είπαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στους στρατιωτικούς,μέσα από τα προγράμματά τους

Τα προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά στις εκλογές της 17ης δεν δίνουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς.Πολλοί θα πείτε βέβαια ότι ούτε στα θέματα που “καίνε” τους πολίτες δίδονται τέτοιες απαντήσεις.

Τα μισθολογικά θέματα που εκ των πραγμάτων απασχολούν τους εν ενεργεία στρατιωτικούς αλλά και ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τους απόστρατους και τα ταμεία τους καλύπτονται από μάλλον ασαφή γενικόλογα σχέδια.

Η ΝΔ για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς δεν διατυπώνει σαφή θέση για το πως και με ποια μέτρα θα τους ανακουφίσει από την “οικονομική καταιγίδα” η οποία τους πλήττει από το 2009.Και κυρίως τι θα πράξει αν σχηματίσει κυβέρνηση.Θα προχωρήσει στη περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους κατά 12% ή όχι.

Ερωτήματα προκαλεί και η διατύπωση για τα μετοχικά ταμεία Ναυτικού και Αεροπορίας τα οποία αφήνει να εννοηθεί ότι θα “ενσωματωθούν” στο ΜΤΣ αν και όταν αυτό εξυγιανθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι καλύπτει τις “αγριότητες” που έγιναν εναντίον των στρατιωτικών με την δέσμευση περί καταργήσεως όλων των “μνημονιακών νόμων που εξαθλίωσαν κοινωνικά ,οικονομικά και συνταξιοδοτικά τους εν ενεργεία και τους απόστρατους”. Είναι αυτό που λέμε ότι “είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό” και γι΄ αυτό δύσκολα πείθει.

Για τους απόστρατους η ΝΔ λέει ότι θα καταργήσει τον “άδικο ηλικιακό «ρατσισμό» των Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και δεσμεύεται να αποκαταστήσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων”.Που σημαίνει ότι θα δώσει και το δικαίωμα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε απόστρατους.Κάτι που θα είναι απολύτως θετικό.

Από την άλλη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,απαντώντας σε σχετική ερώτηση απόστρατου αξιωματικού της ΠΑ, παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και πρότεινε αντί να επανέλθει το δικαίωμα στην εργασία για τους απόστρατους να συζητηθεί η προοπτική “κουρέματος” των προσωπικών τους δανείων ανάλογα με τα ποσοστά εισοδήματος που έχουν χάσει.Το μέτρο αυτό βέβαια θα αφορά στο σύνολο των πολιτών και ΄όχι μόνο στους στρατιωτικούς και θα είναι ασφαλώς θετικό να εφαρμοστεί.

Το θέμα είναι ότι τα προγράμματα και των δύο κομμάτων περιέχουν θέσεις και απόψεις για την άμυνα ,μάλλον γιατί έπρεπε να υπάρχουν. Δείχνουν ότι δεν είναι απολύτως επεξεργασμένες και έχουν στόχο να ακουστούν ευχάριστα προς τους υποψήφιους ψηφοφόρους-στρατιωτικούς.Οι οποίοι μπορεί να είναι απελπισμένοι,αλλά δεν είναι αφελείς.

Το λέμε αυτό γιατί κανείς απ΄ όσους διάβασαν ή άκουσαν τις προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε να βρει “ζεστό χρήμα” απ΄ αυτό που του πήραν μέσα από το πορτοφόλι του.

Θα περίμενε όμως να διαπιστώσει ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ειδικά αυτές που διεκδικούν την εξουσία έχουν “αφουγκραστεί” -εκτός από το προφανές οικονομικό πρόβλημα- όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να κάνουν κάπως πιο εύκολη τη ζωή των στελεχών των ΕΔ.

Το θέμα των μεταθέσεων και της στέγασης για παράδειγμα. Το πρώτο μπορεί να λυθεί γρήγορα και εύκολα αρκεί να υπάχει πραγματική πολιτική βούληση και να αφεθούν οι ΕΔ να λειτουργήσουν μόνες ,χωρίς τις παρεμβάσεις των κομματικών μηχανισμών.

Το θέμα της στέγασης μπορεί να μην είναι ένα ζήτημα που λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη ,αλλά για να λυθεί πρέπει πρώτα απ΄ όλα να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα παρουσιαστεί,θα εγκριθεί και θ΄ αρχίσει να εφαρμόζεται.Οι ΕΔ έχουν εκτάσεις που θα μπορούσαν να δοθούν για ανοικοδόμηση κατοικιών.Και μπορούν να αποκτήσουν πολύ περισσότερες αν προχωρήσει η περίφημη ανδιοργάνωση και μπει λουκέτεο σε εκατοντάδες άχρηστες μονάδες.

Όλα αυτά δεν είναι διόλου δύσκολα να γίνουν αρκεί κάποιος να ασχοληθεί.Σοβαρά όμως κι όχι μόνο με “προεκλογική” λογική.