Πάγκαλος εναντίον ΕΔ: «Μόνο όσοι πολέμησαν να είναι υπερήφανοι»!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τα απλά «μαθήματα πολιτικής οικονομίας» μέσω των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα όσα είχε πει για την «παραγωγικότητα» των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας δεν βοήθησαν καθόλου στην εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις του με τους ένστολους. Μια σχέση συγκρουσιακή εδώ και χρόνια.

Στην επιστολή-απάντηση προς τον επίτιμο Α/ΓΕΝ και πρωταγωνιστή του Κινήματος του Ναυτικού Νίκο Παππά, ο Θ.Πάγκαλος προσθέτει μερικούς ακόμη χαρακτηρισμούς: Υστερόβουλοι,άσχετοι ,αδαείς είναι όσοι έσπευσαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις τους για τους «μη παραγωγικούς» αξιωματικούς,το οποίο όπως υποστηρίζει σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που του απέδωσαν ότι εννοούσε. Ανάμεσα σ΄ αυτούς που αμφισβήτησαν τις απόψεις του περιλαμβάνεται και ο συνάδελφός του υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος,ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη.

Αυτό που ενόχλησε όμως περισσότερο από την επιστολή Πάγκαλου στον Ν.Παππά ήταν η άποψη ότι «οι στρατιωτικοί έχουν και λόγο να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για το ρόλο τους στην ελληνική ιστορία ,αν πολέμησαν τους εχθρούς του έθνους,όπως η οικογένεια από την οποία κατάγομαι ,και αν δεν πρόδωσαν το Σύνταγμα και τους νόμους όπως στην πρόσφατη επταετία».

Η «φυγή» στο παρελθόν ,το «μαύρο» παρελθόν της Χούντας είναι μία τακτική που πολλοί πολιτικοί χρησιμοποιούν κάθε φορά που θέλουν να βάλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στη γωνία. Η ιστορία γράφτηκε για όσους «λέρωσαν» τις ΕΔ,όπως έχει γραφτεί και για τον παππού του αντιπροέδρου,ο οποίος υπήρξε εξαίρετος στρατηγός μεν,δικτάτορας δε.
Όσο για το δικαίωμα στην υπερηφάνεια είναι βέβαιο ότι δεν κληρονομείται σε κανένα. Οι Έλληνες στρατιωτικοί με τις όποιες αδυναμίες και τα λάθη τους, έχουν δικαίωμα στην υπερηφάνεια.Πολλοί απ΄ αυτούς το κατακτούν αυτό το δικαίωμα κάθε μέρα αντιμετωπίζοντας «εχθρούς» ,ρισκάροντας κάθε λεπτό της μέρας τη ζωή τους , παράγοντας συγκεκριμένο και σημαντικό έργο και αμειβόμενοι με πενιχρούς μισθούς,τους οποίους τώρα ετοιμάζονται να τους περικόψουν κι άλλο.