Στρατιωτικοί: τους είπαν «αυτιστικούς», «αντιπαραγωγικούς» αλλά τελικά είναι μάχιμοι!

Τι είναι τελικά οι στρατιωτικοί μας.Οι πολιτικοί μας τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εφεύρει πολλούς χαρακτηρισμούς και τώρα…τσακώνονται για το ποιος είναι ο ορισμός του μάχιμου! Ένας απ΄ αυτούς τους μάχιμους δίνει τη δική του απάντηση μέσω του Onalert.

ΜΑΧΙΜΟΙ – ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΙ
Τρείς χαρακτηρισμοί που πολύ ακούστηκαν και αφορούν τους ίδιους ανθρώπους.
 
Από τους δύο τελευταίους που εμπεριέχουν αρνητισμό πλέον έντονα ακούστηκε ο πρώτος, «αντιπαραγωγικοί» και τυχαία (;) υπήρξε η αρχή του τέλους της πολιτικής καριέρας του κ. Πάγκαλου που χωρίς να κοιτάξουμε πιό πίσω η τελευταία του θητεία, ως αντιπρόδρος και με αρμοδιότητα να ελέγχει την παραγωγικότητα των υπουργών, υπήρξε η πλέον αντιπαραγωγική περίοδος της ζωής του.
Ο δεύτερος αρνητικός χαρακτηρισμός » αυτιστικοί » ,ήρθε τις πρώτες ημέρες που ο τότε πολιτικός προιστάμενος των ΕΔ ανέλαβε τα καθήκοντα του ΥΕΘΑ. Αυτος αντιλαμβανόμενος το ατόπημά του έσπευσε να «μαζέψει» τον χαρακτηρισμό.
Τό «όλοι είμαστε μάχιμοι», του  Κωσταράκου, θέλει να τονίσει το πόσο σημαντικός είναι κάθε άνθρωπος που συμμετέχει στην λειτουργία της μηχανής των ΕΔ.
Αλλοίμονο αν δεν νιώθει μάχιμος και δεν του το αναγνωρίζεται, σε κάθε νέο και νέα που υπηρετεί στο νησί, τον Έβρο, στην κορυφή του ρανταρ, το μαχητικό και πυροσβεστικό αεροπλάνο, το υποβρύχιο, το ελικόπτερο το άρμα, το χειρουργείο ή ακόμη και πίσω από μια οθώνη στο θάλαμο επιχείρησεων ή σε άλλες διοικητικές θέσεις για να υποστηρίζει όλους αυτούς.

Η έννοια του «μάχιμου» είναι άμεσα συνυφασμένη με την προσωπικότητα αλλα και τον προσωπικό «μύθο» όλων των νεαρών στελεχών των ΕΔ. Αξκών και Υπξκών οπου και αν υπηρετούν. Αέρα ξηρά ´η θαλασσα. Είναι βασική συνιστώσα του εαυτού τους. Σίγουρα δεν είναι πλούσιοι, μπορεί να μην είναι διανοούμενοι ή λαμπρά μορφωμένοι, όμορφοι, ψηλοί, ευγλωττοι ή χαρισματικοί. Είναι όμως ΜΑΧΙΜΟΙ. Αυτό δεν μπορεί να τους το στερήσει κανείς. Δεν είναι καν διαπραγματευσιμο. Γι αυτούς το «μάχιμος» είναι η απόλυτη καταξίωση και η απόλυτη ένδειξη αριστείας και εξαιρετικότητος. Δεν είναι οικονομικό θέμα. Δεν αμοίβεται και δεν αγοράζεται. Δεν είναι θέμα επιδόματος. Είναι η μοναδική «προσωπική εφεδρεία»  τους. Αυτό δίνει νόημα σ´ αυτό που κάνουν. 
 
Τελικά όμως αυτο ζητάμε απ αυτούς και αυτό μας δίνουν. Σε καμμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε να το διαπραγματευτούμε ή να τους το στερήσουμε εστω και σαν χαρακτηρισμό ή τίτλο γιατί τότε θα είναι σαν να τους στερούμε την δύναμη και την αξία τους. Κι αυτο σίγουρα δεν το θέλουμε. Γιατι στηριζόμαστε πάνω τους. Και όσο πιο ΜΑΧΙΜΟΙ είναι τόσο πιο ήσυχοι θα είμαστε.
 
 
Σίγουρα υπάρχει διαφοροποίηση του βαθμού κινδύνου και του περιβάλλοντος χώρου και συνθηκών που διαβιώνει ο κάθε ένας. Μάχιμος κανείς χαρακτηρίζεται από τον ζήλο και αφοσίωση στην δουλεία του και την πιστή τήρηση του όρκου του.

Μάχιμος είναι και ο τελευταίος στρατιωτης – ναύτης – σμηνίτης που εμμένει στον σκοπό μέχρι και τον Αρχηγό που ορθά επιλέγει να παραμένει και δίνει την μάχη για το προσωπικό του όσο  γίνονται οι διαβουλεύσεις και ορθά, όπως οφείλει ο στρατιωτικός, να συμορφούτε με τις τελικές αποφάσεις τις πολιτείας που αποτελεί την έκφραση του λαού.