«Χρησμός της Πυθίας» το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ!Πως το ερμήνευσε ο Τύπος

Ένα έγγραφο -αυτό του ΓΕΕΘΑ- πολλές οι ερμηνείες και στον Τύπο.

“Τέρμα στις υποχρεωτικές αποστρατείες στρατιωτικών ουσιαστικά πριν από τα 58 προβλέπει σχέδιο του ΓΕΕΘΑ που στάλθηκε για επεξεργασία στα Γενικά Επιτελεία και αν υιοθετηθεί με νόμο φέρνει τα πάνω – κάτω στην εξέλιξη και τη σταδιοδρομία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ καταργεί τις ετήσιες κρίσεις για… καρατομήσεις. Αυτό που θα γίνεται ουσιαστικά κάθε 1 ή 2 έτη θα είναι μόνο κρίσεις για προαγωγές”,γράφει ο Λ.Δημάκας στα Νέα.

Σύμφωνα με το ρεοπορτάζ του “η βασική από τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις καταργεί τη διάκριση περσινού νόμου που εξαιρούσε παλιούς αξιωματικούς από την υποχρεωτική 35ετία και προβλέπει για όλους πλέον τους στρατιωτικούς ότι μέχρι 53 ετών θα έχουν κανονική εξέλιξη, θα φθάνουν μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη (και ομοιόβαθμου για τους άλλους Κλάδους) και στην συνέχεια θα έχουν τις εξής επιλογές:

– Ή θα φεύγουν, αν θέλουν, με 35ετία (συν 5 πλασματικά που ήδη προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου του 2010),

– Ή θα μένουν για μια τουλάχιστον 5ετία, δηλαδή μέχρι 58 ετών το λιγότερο.

Από την άλλη στο Έθνος ο Δ.Βερύκιος δίνει άλλη διάσταση στο θέμα:

«Βόμβα» στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών, καθώς αυξάνεται κατά πέντε έτη η πραγματική υπηρεσία για να βγουν στη σύνταξη. Πλέον οι στρατιωτικοί θα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών πραγματικής υπηρεσίας αντί τριάντα πέντε (35) μαζί με τα πλασματικά χρόνια που ισχύει μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ δεν θα συμπαρασύρονται στην αποστρατεία, όταν προάγονται νεότεροι στην επετηρίδα και θα παραμένουν στην… κατάψυξη μιας παράλληλης επετηρίδας μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, οπότε θα λαμβάνουν έναν επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό”,γράφει.