Αερoδιακομιδή Ασθενών με Ελικόπτερο Sea Hawk

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρωινές ώρες Τετάρτης 11ης Δεκεμβρίου 2013 το ελικόπτερο ΠN 59 (S-70B Sea Hawk) εκτέλεσε αεροδιακομιδή, από την Αίγινα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας, δύο ασθενών που επειγόντως έπρεπε να μεταφερθούν σε κατάλληλο νοσοκομείο.
Αξιζει να σμειώσουμε οτι δεν ειναι η πρώτη φορά που το ΠΝ διάθεσε ελικόπτερο για την αεροδιακομιδή ασθενή/τραυματία.

Eλικόπτερο S-70B Sea Hawk

Το ΠΝ αποφάσισε την απόκτηση 5 ελικοπτέρων S-70Β-6 Αegean Hawk τον Ιούλιο του 1991 για τις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ, ενώ ακολούθησε η απόκτηση δύο ελικοπτέρων του ίδιου τύπου. Έτσι, στις 12 Ιουνίου 2000 η ΓΔΕ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Sikorsky υπέγραψαν σύμβαση ύψους 107.000.000 δολαρίων για την προμήθεια 3 ελικοπτέρων S-70B-6 Aegean Hawk εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα σόναρ, υπέρυθρης επιτήρησης και αυτοπροστασίας.

Το S-70Β-6 είναι μία ειδική έκδοση του ναυτικού ελικοπτέρου SH-60Β Seahawk της Sikοrsky, το οποίο επικράτησε το 1978 στο πρόγραμμα Ελαφρού Εναέριου Συστήματος Πολλαπλής Χρήσης (LΑΜΡS) ΜkΙΙΙ του Ναυτικού των ΗΠΑ. Με την σειρά του, το SH-60Β ήταν επίσης η ναυτική έκδοση του ελικοπτέρου UH-60Β Blackhawk, το οποίο επέλεξε ο στρατός των ΗΠΑ στα τέλη του 1976 για το πρόγραμμα του Συστήματος Αεροσκάφους Τακτικών Μεταφορών Γενικής χρήσης (UTTΑS).

Οι ναυτικές εκδόσεις του ελικοπτέρου διαθέτουν σύστημα ηλεκτρικής αναδίπλωσης των πτερυγίων προς τα πίσω για αποθήκευση σε υπόστεγα πλοίων, ενώ ο άξονας περιλαμβάνει σύστημα απόσβεσης δονήσεων. Για τον έγκαιρο εντοπισμό ρωγμών στα πτερύγια του στροφείου χρησιμοποιείται η Μέθοδος Επιθεώρησης Πτερυγίων (ΒΙΜ) της Sikοrsky, η οποία στηρίζεται στην κυκλοφορία συμπιεσμένου αερίου στο εσωτερικό τους.

Οι κύριες αποστολές των ναυτικών ελικοπτέρων του ΠΝ είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος και ο πόλεμος επιφανείας. Στον πυρήνα του εξοπλισμού ανθυποβρυχιακού πολέμου βρίσκεται το ποντιζόμενο σόναρ, με το οποίο επιτυγχάνεται ο ηχητικός εντοπισμός υποβρύχιων στόχων. Τα οκτώ αρχικά ελικόπτερα S-70Β-6 παραδόθηκαν με ποντιζόμενα σόναρ τύπου ΑΝ/ΑQS-18(V)3 της, τότε, Βendix Oceanics. Την περίοδο της επιλογής και διαμόρφωσης του εξοπλισμού των ελικοπτέρων, το σύστημα αυτό βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας.

Πηγή: ellinikos-stratos.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΓΕΣ επισκεύασε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού – Τα ερωτήματα για τη διαφορά κόστους με ΕΑΒ


NH-90: Έρχεται το όγδοο ελικόπτερο άρχισε πτήσεις το έβδομο